WK Wielrennen 2011 – De negen van Leo van Vliet? WK Wielrennen 2011 – De negen van Leo van Vliet?

Het WK wielrennen (19 t/m 25 september) nadert en dus kan het gespeculeer over de Nederlandse WK-selectie beginnen. Bondscoach Leo van Vliet mag negen renners meenemen naar Kopenhagen. Cycling Story nam eenmalig zijn rol over en zette de volgende namen op papier.

Lars Boom
Met meerdere nationale- en wereldtitels in het veld en op de weg achter zijn naam, mag Lars Boom gerust een kampioenschapsrenner worden genoemd. Hoewel de topvorm bij Boom nog niet aanwezig lijkt te zijn, moet hij toch in staat worden geacht om tot (diep) in de finale mee te kunnen gaan. Daarnaast kunnen zijn power en tijdritcapaciteiten nog wel eens sterke wapens blijken.

Robert Gesink
Nederlands beste renner krijgt zowel van Leo van Vliet als van ons het vertrouwen. Na zijn mislukte Tour toonde hij afgelopen vrijdag zijn wilskracht door in de Grand Prix Cycliste de Québec tweede te worden achter Philippe Gilbert. Het parcours van Kopenhagen mag dan niet bepaald zijn terrein zijn, in deze vorm kan hij zich wellicht toch tonen.

Johnny Hoogerland
Wij vinden dat Johnny Hoogerland niet mag ontbreken op het WK. De Zeeuw heeft altijd moraal om te koersen en met deze instelling moeten onze jongens ook naar Denemarken afreizen. Vorig jaar had de bondscoach een goede reden om hem te passeren, maar nu Hoogerland zijn niveau van 2009 weer heeft benaderd, kan Van Vliet eigenlijk niet om hem heen.

Koen de Kort
De Kort rijdt momenteel de Vuelta een doet het daar zeer behoorlijk. Hij zat al meer dan eens mee in de goede ontsnapping en sprintte gisteren (zaterdag) nog naar een plek in de top-5. Ook in de derde week van deze zware Ronde van Spanje is hij dus nog in goede doen. Net als vorig seizoen heeft hij op basis van zijn najaar in een uitnodiging verdiend. Meespringen met diverse vluchten lijkt de voor hem weggelegde taak.

Pim Ligthart
Op 26 juni deed neoprof Pim Ligthart in Ootmarsum direct van zich spreken door iedereen achter zich te laten tijdens het Nederlands Kampioenschap. De pure sprinters zullen in Kopenhagen wellicht tekort komen, maar een sprinter met inhoud maakt over twee weken zeker kans op de wereldtitel. Leo van Vliet zou er goed aan doen om de jonge Ligthart mee te nemen. Naast dat hij hier veel kan leren, is het prettig om een afmaker als Ligthart achter de hand te hebben, mocht het uitlopen op een sprint van een grote groep.

Wout Poels
De 23-jarige Limburger mag gerust de Nederlandse revelatie van het seizoen worden genoemd. De manier waarop hij in de Vuelta met de klassementsmannen mee omhoog klimt is ronduit indrukwekkend te noemen. Poels heeft ook nog eens een sterke ‘punch’ in de benen, iets dat in Kopenhagen goed van pas kan komen. In Geelong was het voor velen een verrassing dat deze ‘onbekende jongen van de Vacansoleil’ erbij was. Nu, een jaar verder, zou dat niet meer dan logisch zijn.

Bram Tankink
Na een sterk voorjaar en een tweede plaats op het NK is Bram Tankink de voorbije koersen druk bezig geweest met het verdienen van een WK-ticket. Zowel in de GP Jef Scherens als de Memorial Rik van Steenbergen was de Tukker veel van voren te zien. Met zijn aanvalsdrang past ‘De Tank’ vermoedelijk ook uitstekend in het strijdplan van Leo van Vliet. En een goede sfeer in het hotel is ook niet onbelangrijk.

Niki Terpstra
De naam van Niki Terpstra zal waarschijnlijk bovenaan het lijstje van Leo van Vliet staan. De renner uit Beverwijk moest dit seizoen zijn favoriete voorjaar wegens een blessure grotendeels aan zich voorbij laten gaan, maar was daarna in de Ronde van België (zesde) en de Ster ZLM Toer (tweede) weer dik in orde. Daarnaast toonde hij in de Tour de France zijn aanvalslust door in diverse etappes vol in de aanval te gaan. Zonder echte kopman zal Leo van Vliet vooral vrijbuiters als Terpstra mee naar Denemarken willen nemen. Tijdens het afgelopen WK in Geelong toonde hij aan, dat zo’n vrije rol hem op het lijf geschreven is. Een goede Terpstra kan dan ook op zondag 25 september leuke dingen laten zien.

Maarten Tjallingii
Als we afgaan op eerdere woorden van de bondscoach, (‘’Met name Maarten Tjallingii en Niki Terpstra zijn renners die in Kopenhagen uit de voeten kunnen.”) is de kans groot dat ook Tjallingii wordt geselecteerd. En dat is zeer terecht. De sterke Fries (33) reed een goede Tour, maar het hoogtepunt blijft toch wel zijn prachtige derde plaats in Parijs-Roubaix. Op Tjallingii kan je altijd rekenen en hij mag dus zeker niet in de WK-selectie ontbreken.