Van 4 tot en met 15 augustus wordt de Ronde van Portugal verreden. In de 73e editie van deze wedstrijd staan drie landgenoten aan de start, te weten Thomas Dekker en Raymond Kreder namens Chipotle-Garmin en Paul Kneppers namens Caja Rural. We willen in de komende dagen de Nederlanders in Portugal onder de aandacht brengen.

Door Tim van Hengel

Hét nieuws van de zesde etappe in de Ronde van Portugal was het afstappen van Thomas Dekker. De renner uit Dirkshorn, die in Portugal zijn rentree tussen de professionals vierde, kampte sinds de 5e etappe in Portugal met een bovenbeen blessure. De opgave werd breed uitgemeten op Twitter, maar hoe verging het Paul Kneppers en Raymond Kreder?

Kreder schreef vandaag op Twitter dat ‘alles mis liep vandaag’. Een grote valpartij ontsierde de finale van de langste etappe van de Ronde van Portugal (215,9 kilometer), maar het Nederlandse talent van Chipotle bleef gelukkig ongedeerd. Kreder besloot zijn tweet met de hashtag ‘#pijn’.

Paul Kneppers liet op zijn weblog weten dat hij zich elke dag beter voelt. Op tien kilometer voor de aankomst zei de sprinter van zijn ploeg, Diego Milán, dat Kneppers het peloton uit moest rekken. De klimmer uit Delft zette zich op kop en dunde het peloton uit tot zo’n vijftig man. Helaas bleef ook hem de pech niet bespaard. Met nog vijf kilometer voor de boeg moest Kneppers van de fiets, omdat zowel zijn voor- als zijn achterband lek was.

De vijfde plaats in de vijfde etappe van Raymond Kreder en het stijgende vormpeil van Paul Kneppers bieden perspectief voor de twee overgebleven Nederlanders in Portugal. De zevende etappe is een tijdrit over 35 kilometer tussen Sabugal en Guarda en morgen snijden de renners het Sterrengebergte (Serra da Estrela) aan. De aankomst ligt dan op de Torre (buitencategorie), wat Portugees is voor ’toren’.

Uitslag etappe 6: Aveiro – Castelo Branco 215,9 km

1.Francesco Gavazzi (Ita)Lampre-ISD5u 52' 34"
2. Sergio Ribeiro (Por)Barbot-Efapelz.t.
3.Timofey Kritskiy (Rus)Itera-Katushaz.t.
67.Paul KneppersCaja Rural+5' 12"
83.Raymond KrederChipotle Development Team+10' 31"
AfgestaptThomas DekkerChipotle Development Team

Algemeen klassement na etappe 6:
1.Sergio Ribeiro (Por)Barbot-Efapel27u 56' 20"
2. Hernani Broco (Por)LA-Antarte+14"
3. André Cardoso (Por)Tavira-Prio+28"
41.Paul KneppersCaja Rural+16' 21"
87.Raymond KrederChipotle Development Team+52' 13"