Van 4 tot en met 15 augustus wordt de Ronde van Portugal verreden. In de 73e editie van deze wedstrijd staan drie landgenoten aan de start, te weten Thomas Dekker en Raymond Kreder namens Chipotle-Garmin en Paul Kneppers namens Caja Rural. We willen in de komende dagen de Nederlanders in Portugal onder de aandacht brengen.

Door Tim van Hengel

Koortsachtig zocht ik gisteravond naar de uitslag van de Ronde van Portugal. Keer op keer probeerde ik de website van de organisatie te vernieuwen, maar telkens met hetzelfde resultaat als gevolg: geen uitslag. Om half elf gaf ik de hoop op en wendde ik mij tot het rittenschema. 10 de Agosto: rustdag.
Oh ja, rustdag: dus geen uitslag. 1 + 1 = 2…

Paul Kneppers (foto: © Tim van Hengel/cyclingstory.nl)


De renner die ik vandaag wil bespreken heeft een studie wiskundeleraar genoten en koerst in de Ronde van Portugal met rugnummer 88. Paul Hendrik Kneppers is 27 jaar en rijdt voor de Spaanse wielerploeg Caja Rural, waar hij op dit moment een stagecontract heeft. Met zijn 38e plaats in het algemeen klassement is Kneppers momenteel de beste Nederlander in Portugal. Op zijn weblog houdt hij iedere dag zijn belevenissen bij. De ervaringen van de Delftenaar zijn ook voor niet-wielerliefhebbers erg toegankelijk en bieden een erg leuk kijkje in de keuken van een Nederlander met ambitie in het profpeloton!

Paul Kneppers is op 20-jarige leeftijd begonnen met wedstrijdwielrennen, nadat hij zijn hardloopschoentjes verruild had voor een racefiets. Al gauw zette hij grote stappen en uit zijn eerste ritjes door de Franse Alpen bleek zijn klimtalent. Zijn grote doel werd het verdienen van een contract bij de professionals. Om dit te bereiken verliet Kneppers na zijn wiskundestudie Nederland om zich op 22-jarige leeftijd te vestigen in het onbekende Spanje. Het voordeel van het land van de castagnetten en de paella was het bergachtige landschap waarop de Nederlander zich verder kon ontwikkelen. Zijn eerste jaar in Spanje bestond, naast fietsen, uit het onder de knie krijgen van de cultuur, het leren van de taal en het zoeken van een bijbaan. De taal is hij intussen machtig, want hij schrijft zijn blogs zowel in het Nederlands als in het Spaans.

Al snel klom hij op het Iberisch schiereiland met de besten omhoog en liet hij, ondanks verschillende tegenslagen, veel ereplaatsen noteren. In 2010 onderscheidde hij zich door de Ronde van Algerije en de Trofeo Euskaldun te winnen, een algemeen klassement van alle wedstrijden in Baskenland en Navarra. Slechts in drie wedstrijden om dit klassement eindigde Kneppers buiten de top-20, een indrukwekkende prestatie. Normaal gesproken stroomt de winnaar van het Euskaldun-klassement door naar de profs van Euskaltel, maar omdat Kneppers geen Bask is ging die vlag niet op.

Via zijn contract bij Caja Rural lijkt Paul Kneppers toch binnen afzienbare tijd zijn doel te gaan verwezenlijken. In de vierde etappe van de Ronde van Portugal liet de stagiair zich zien door mee te zitten in de vlucht van de dag. Wie weet wat hij nog in petto heeft, de wedstrijd duurt immers nog tot aanstaande maandag. Nederland en 88, succes gegarandeerd: houdt u de naam Paul Kneppers in de gaten!

Volg Paul Kneppers via zijn weblog! Paul in Spanje

Algemeen klassement na rustdag:

1. Sergio Ribeiro (Por)Barbot-Efapel22u 03' 52"
2.Hermani Broco (Por)LA-Antarte+8"
3. Ricardo Mestre (Por)Tavira-Prio+24"
37.Paul KneppersCaja Rural+11' 04"
61.Thomas DekkerChipotle Development Team+25' 58"
90.Raymond KrederChipotle Development Team+41' 36"