Nederlanders in Portugal – deel 2

Achtergronden Laatst bijgewerkt 9 augustus 2011 0:46 Tim van Hengel

Van 4 tot en met 15 augustus wordt de Ronde van Portugal verreden. In de 73e editie van deze wedstrijd staan drie landgenoten aan de start, te weten Thomas Dekker en Raymond Kreder namens Chipotle-Garmin en Paul Kneppers namens Caja Rural. We willen in de komende dagen de Nederlanders in Portugal onder de aandacht brengen.

Door Tim van Hengel

Thomas Dekker is van onze landgenoten de bekendste. De 26-jarige renner uit Dirkshorn gold als een van de grootste wielertalenten van zijn lichting. In nagenoeg alle jeugdcategorieën blonk Dekker uit en sommigen durfden zelfs de verwachting uit te spreken dat Joop Zoetemelk in de persoon van Thomas Dekker een opvolger als Tourwinnaar zou krijgen! Ook in zijn professionele carrière liet hij al snel van zich horen. Dekkers klimtalent en zijn aanleg voor het tijdrijden brachten hem eindzeges in de Tirreno-Adriatico (2006) en de Ronde van Romandië (2007).

Thomas Dekker in 2008. (foto: © Tim van Hengel/cyclingstory.nl)


Een opspelende heup, vermoeidheid, desillusie en een griepje zorgden ervoor dat de rijzende ster stokte. Afwijkende bloedwaarden en een positieve test op het gebruik van EPO leidden zelfs tot een abrupte onderbreking van de carrière van Dekker. Op 1 juli 2011 liep zijn schorsing af. Een documentaire op televisie liet Dekkers weg terug naar het profpeloton zien en hij bracht een boek op de markt waarin hij uiteen zette dat ‘alleen kei- en keihard trainen en complete toewijding je aan de top kunnen brengen en houden’.

De Ronde van Portugal is de eerste grote wedstrijd voor Thomas Dekker na zijn rentree. De renner mag onder de vleugels van Jonathan Vaughters terugkeren in het peloton in het shirt van het Chipotle Development Team, de opleidingsploeg van het grote Garmin-Cervélo. Zijn doel voor de Ronde van Portugal is de wedstrijd tot een goed einde brengen. Aan Cyclingnews.com vertelde hij: ‘De Ronde van Portugal is een zware wedstrijd, ik zal zeker afzien. Maar dat is goed! Ik wil vorderingen maken in mijn conditie en ik wil ervan genieten dat ik weer op dit niveau aan het rijden ben.’

Dekker, T. (2011) Schoon genoeg. Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam.
Volg Thomas Dekker op Twitter! @DekkerThomas

Uitslag proloog: Fafe – Fafe 2,2 km (ITT)

1.Hugo Sabido (Por)LA-Antarte3' 04"
2.Filipe Duarte Sousa Cardoso (Por)Barbot-Efapel+6"
3.Bruno Silva (Por)LA-Antartez.t.
16.Thomas DekkerChipotle Development Team+10"
60.Raymond KrederChipotle Development Team+16"
68.Paul KneppersCaja Rural+17"

Algemeen klassement na proloog:
1.Hugo Sabido (Por)LA-Antarte3' 04"
2.Filipe Duarte Sousa Cardoso (Por)Barbot-Efapel+6"
3.Bruno Silva (Por)LA-Antartez.t.
16.Thomas DekkerChipotle Development Team+10"
60.Raymond KrederChipotle Development Team+16"
68.Paul KneppersCaja Rural+17"