Het zijn mooie dagen voor het Noorse wielrennen. Na Thor Hushovd gisteren, was het het vandaag Edvald Boasson Hagen die won en zo revanche nam voor zijn tweede plaats van gisteren. Bauke Mollema werd tweede.

Ook vandaag werd er in het eerste wedstrijduur enorm hard gekoerst (53,1 km). Diverse ontsnappingen kregen geen ruimte. Na vele demarrages lukte het uiteindelijk veertien mannen om een kloof te slaan. De bekendste namen in de kopgroep waren: Sandy Casar, Sylvain Chavanel, Edvald Boasson Hagen en onze landgenoten Bauke Mollema en Maarten Tjallingii.

Johnny Hoogerland bracht bijna het aantal op drie. Hij sprong mee met Nicolas Roche en Kevin de Weert om de vlucht met ploeggenoten Bozic en Leukemans beschermen. Bij een achterstand van zes minuten ging het trio er op de Col de Montgenèvre vandoor. Al snel naderden zij de vluchters; ze zouden echter nooit dichter komen dan 1’45”.

Ondertussen demarreerde Ruben Perez Moreno vlak voor de top van de klim naar Sestrière uit de groep der vluchters. De Bask ging alleen de afdaling in en werd na een solo van 50 kilometer in de kraag gevat door enkele vluchters.

De beslissing viel even later bij een versnelling van Edvald Boasson Hagen. De Noor kwam met enige voorsprong op Bauke Mollema en Jonathan Hivert over de top van de Côte de Pramartino. Nadat Hivert door twee stuurfouten wegviel in de achtervolging, moest onze landgenoot naar de koploper. Boasson Hagen kwam jammergenoeg niet meer in zicht. Voor de talentvolle Noor van Team Sky betekende het al zijn tweede zege in deze Tour. Het aantal overwinningen voor Noorwegen komt hiermee zelfs op vier.

In het peloton probeerde Alberto Contador andermaal tijd te pakken, maar het werd hem gegund. Thomas Voeckler verloor wel een halve minuut op de favorieten. De drager van het geel miste eenzelfde bocht als Hivert, belandde op een terras bij iemand in de achtertuin en kon niet meer terugkeren.

Uitslag etappe 17:

1.Edvald Boasson Hagen (Noo)Team Sky4u 18' 00"
2.Bauke MollemaRabobank+40''
3.Sandy Casar (Fra)FDJ+50''
4.Julien El Fares (Fra)Cofidisz.t.
5.Sylvain Chavanel (Fra) Quick-Stepz.t.
6.Dimitriy Fofonov (Kaz)Astana+1'10''
7.Maciej Paterski (Pol)Liquigasz.t.
8.Dimitriy Muravyev (Kaz)Team RadioShackz.t.
9.Jonathan Hivert (Fra)Quick-Step+1'15''
10. Borut Bozic (Slo)Vacansoleil-DCM+2'20''
43.Johnny HoogerlandVacansoleil-DCM+5'56''
48.Rob RuijghVacansoleil-DCM+6'58''
81.Robert GesinkRabobank+14'15''

Algemeen Klassement na etappe 17:

1.Thomas Voeckler (Fra)Team Europcar73u 23' 49"
2.Cadel Evans (Aus)BMC Racing Team+1'18"
3.Frank Schleck (Lux)Team Leopard-Trek+1'22"
4.Andy Schleck (Lux)Team Leopard-Trek+2'36"
5.Samuel Sanchez (Spa)Euskaltel-Euskadi+2'59"
6.Alberto Contador (Spa)Team Saxo Bank-SunGard +3'15"
7.Damiano Cunego (Ita)Lampre-ISD+3'34''
8.Ivan Basso (Ita)Liquigas+3'49"
9.Tom Danielson (Vst)Team Garmin-Cervélo+6'04"
10.Rigoberto Uran (Col)Team Sky+7'36"
22.Rob RuijghVacansoleil-DCM+15'01"
44.Robert GesinkRabobank+49'11"
58.Laurens ten DamRabobank+1u 05' 13''