Nou, we hebben het weer gered hoor! De busreis was lang en zwaar en begon ontzettend vroeg, maar het uitzicht vanuit onze hotelkamer is verbluffend! We zitten vanaf vandaag in Grenoble, een stad in de Alpen en omgeven door bergen. In deze eerste Live@Tour de France van dit jaar een verslag over het vroege uur, de reis hierheen, het heerlijke Italiaanse eten in Frankrijk en onze hotelkamer: mét flatscreen, zonder föhn en mét decoratief afgewerkte verwarming.

Door Tim van Hengel

De wekker ging vroeg vanochtend. Om half drie stond ik naast mijn bed, omdat ik om half vier bij Laurens zou zijn. Om zeven uur zou de bus immers vertrekken en, zoals we weten, de Tour wacht op niemand… We namen dus het zekere voor het onzekere en zorgden ervoor dat we op tijd bij Heijthuijzen Touringcars in Elsloo zouden zijn. Eenmaal daar aangekomen zagen we al onze vrienden weer, werden oude verhalen van vroegâh (Limburg) opgerakeld en deden de geluidsgolven in mijn vuvuzela hun eerste stapjes. De reis kon beginnen!

'Faire pipi' (foto: © Tim van Hengel/cyclingstory.nl)

Voor het eerst gaan we met twee bussen naar Frankrijk. Voorgaande jaren volstond één bus, maar nu heeft de trouwe vierwieler er een broertje bij. Onze eerste stop was bij een wegrestaurant in België. We hadden al een hele dag achter de rug en dus was het tijd voor ‘faire pipi’: een sanitaire stop. We liepen door het restaurant naar de toiletten en ik vroeg me af of de letters AC voortekens waren voor een Tourzege van Alberto Contador.

Alberto Contador restaurants? (foto: © Tim van Hengel/cyclingstory.nl)

Toen we weer terugliepen naar de bus, vielen onze ogen op een bord met het dagmenu. Mosselen! Als we ergens om kwart over tien ’s ochtends niet aan wilden denken, dan was het wel aan die badderende gekookte schelpdieren in een prutje groenten. De rest van de reis was kort samengevat gezellig, luidruchtig, rustig, vermoeiend, slaapverwekkend, vrolijk en weer gezellig. Onderweg moesten de bussen even bijgetankt worden, omdat anders de rest van de reis nogal dubieus geworden zou zijn.

The H-Team (foto: © Tim van Hengel/cyclingstory.nl)

Rond half acht kwamen we aan in Grenoble en brachten we gauw onze tassen naar onze kamer. Vervolgens maakten we rechtsomkeert en gingen we op zoek naar een eettent. Die vonden we bij Chez Pierre: een pizzeria, restaurant, grill en ijsboer in één. De spaghetti bij Pierre smaakte kostelijk, alleen miste ik de tomatensaus die thuis iedere spaghetti en macaroni tot een ware sensatie op de tong maakt.

Grenoble bij nacht. Rechts onze hotelkamer (met het licht aan). De fontein lijkt 's avonds niet meer hoger te gaan dan dit, dus misschien morgen meer geluk. (foto: © 2011 Laurens Alblas / Cyclingstory.nl)

Tot slot, onze hotelkamer. Het uitzicht vanuit Hotel de Suisse et Bordeaux is van Hors Catégorie. We kijken uit op een plein met een fonteintje, omringd door moderne architectuur en eeuwenoude bergen. Verdere pluspunten zijn de hotelkamer en de decoratief afgewerkte verwarming. Aandachtspuntjes zijn een trapleuning aan de muurkant van de trap en het ontbreken van een föhn.

Uitzicht vanuit de hotelkamer (foto: © 2011 Laurens Alblas / Cyclingstory.nl)

Morgen is het wederom vroeg dag. Om zeven uur willen we al vertrekken naar de Col de Manse. Deze beklimming van de 2e categorie moet morgen voor een schifting zorgen in het peloton. Hier kunnen de mannen zich onderscheiden van de koekenbakkers, althans, daar hopen wij vurig op. We hebben er in elk geval al veel ‘goesting’ in! Amoi!