Tommeke Tommeke

Tour de FranceWielercolumns Laatst bijgewerkt 1 september 2011 18:49 Tim van Hengel

Tom Boonen is afgestapt in de zevende etappe van de Tour de France 2011. De Belg van Quick Step vond het halfweg koers welletjes, stapte af en voegde zich bij zijn ploegleider Wilfried Peeters in de volgauto. Tom Boonen abandon stond er in beeld.

Door Tim van Hengel

Het zat nimmer mee voor Tom Boonen in deze Tour. De beelden van de zesvoudig etappewinnaar waarop te zien was dat hij samen met zijn ploegmakker Addy Engels knokte tegen de tijdslimiet lagen nog vers in het geheugen. Boonen ging woensdag in de vijfde etappe hard tegen het asfalt en kwam geïsoleerd te zitten. Het tempo was vooraan dusdanig opgevoerd dat zijn achterstand al gauw opliep richting de zes minuten. Terwijl de hulptroepen van Mark Cavendish de weg plaveiden voor hun kopman, liet Engels zich terugzakken als loods voor zijn kopman.

Er werd zo knoeperd hard gereden, dat de achterstand van het duo Engels/Boonen steeg van zes minuten naar twaalf minuten. Toen Cavendish Philippe Gilbert en José Joaquin Rojas in Cap Fréhel op de pijnbank had gelegd, reden de Nederlander en de Belg een race tegen de klok. De tijdslimiet kent voor niemand genade. Iedereen verlekkerde zich op de kussen van de rondemissen, maar dacht ook aan Tom Boonen. De grote Boonen die jarenlang in het middelpunt van de belangstelling stond, zou toch niet te laat binnenkomen!?

‘Tommeke, Tommeke… wat doe je nu…?!’ Het waren de woorden van de Belgische wielercommentator Michel Wuyts toen Tom Boonen in 2005 op 24-jarige leeftijd wereldkampioen werd in Madrid. De Belg wist de torenhoge verwachtingen waar te maken. Tornado Tom had in dat jaar namelijk ook al de E3 Prijs Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en twee etappes in de Tour de France gewonnen. Tom Boonen was de fenomenale sprinter en maakte in de klassiekers korte metten met de concurrentie.

13’08” na winnaar Cavendish kwam het duo binnen op de honderdvierennegentigste en honderdvijfennegentigste plaats. Nummer 122 voor nummer 126: Boonen mocht van Engels eerder de finish passeren. De twee waren op tijd binnen en mochten toen genieten van een welverdiende rust tot de start de volgende dag in Dinan. In die zesde etappe met aankomst in Lisieux eindigde Boonen op een 155e plaats op een respectabele 2’23” van winnaar Boasson Hagen. Een dag later gaf Tom Boonen dus op. ‘Elke kilometer was er eentje te veel. Ik voelde me enorm slecht. Ik was draaierig en had veel hoofdpijn. Ik was ook een gevaar voor de rest. Ik verdroeg geen kleuren of geluiden,’ citeerde De Telegraaf Boonen vrijdag.

Ik hoop dat Tommeke Tommeke een voorspoedig herstel heeft en weer snel terug aan de top kan komen. De opgave is ook een tegenvallertje voor ons (lees: Cycling Story) bezoekje aan de Tour de France vanaf 18 juli. In de afgelopen twee jaar hebben we Boonen niet zien passeren (2009: vroege opgave, 2010: niet van start door een blessure) en ook dit jaar zal dit dus niet gaan gebeuren. Hopelijk is Tom er volgend jaar weer bij en bereikt hij zonder tegenslag Parijs. Voor ons des te meer een reden om volgend jaar juli wéér naar Frankrijk af te reizen!