De Tourschouwer

Tour de FranceWielercolumns Laatst bijgewerkt 1 september 2011 18:49 Tim van Hengel

Vanaf 18 juli is Cycling Story weer op reis naar Frankrijk om vijf dagen Tour de France aan den lijve te ondervinden. Het eerste wat de tas in gaat is mijn wereldontvanger. Als zijnde een eerste levensbehoefte staat mijn Denver ® TWR-803 al het hele jaar klaar voor deze ene week Tour. Onmisbaar is dit moderne, maar in vergelijking met de huidige technologieën authentieke, stukje techniek langs het parcours van de Ronde van Frankrijk. Het is namelijk de schakel tussen het commentaar van Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman voor Radio Tour de France en mij, de afwachtende toeschouwer: de Tourschouwer.

Door Tim van Hengel

Iedere dag rond de klok van twee uur begint de uitzending van Radio Tour de France, de baken die al sinds 1970 Nederland aan de radio gekluisterd houdt voor het wel en wee in ’s werelds grootste fietsfestijn. Geen demarrage, ritoverwinning of valpartij ontgaat de heren achter de microfoons. Bovendien heeft de radio iets dat bij de tv gek genoeg ontbreekt. De tv heeft tenslotte toch veel meer voordelen!? Is het charme?

De radio doet in de eerste plaats een beroep op het inlevingsvermogen van de ontvanger. Daar waar je op de beeldbuis een demarrage of een oponthoud letterlijk ziet aankomen, word je op de radio ‘overvallen’ door een gebeurtenis in de koers. De muziek wordt onderbroken en inééns is daar die Tourflits met die valpartij van Robert Gesink of die versnelling van Thomas Voeckler.

Ten tweede is de radio natuurlijk een veel compacter medium dan de televisie. Mijn wereldontvanger past, met een beetje hulp en het nodige duw- en trekwerk, zelfs in mijn jaszak, terwijl ik daar met mijn televisie niet aan hoef te beginnen. Het radiootje werkt op twee AA-batterijen. Voor een werkende tv heb ik minstens een accu nodig. Die zou er ook nog eens bij moeten komen in mijn jaszak…

Het is simpelweg makkelijker om een radio bij de hand te hebben en daardoor is het mogelijk de koers te volgen tijdens het strijken, het autorijden, het wassen, het schoonmaken en het middagdutje waar je nèt zo aan toe was.

Tot slot is Radio Tour de France het summum, dé kers op de taart voor de beleving van de Tourschouwer: de man, vrouw, opa, oma, kind, baby en puberende tiener langs de kant van het parcours van de Tour de France. Voordat het urenlange wachten op de stoep van de weg beloond wordt met de passage van de renners, houden de verslaggevers van Radio Tour de France via de Wereldomroep en de wereldontvanger de Tourschouwer, onder impuls van opzwepende muziek, op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de koers.

Onmisbaar tijdens een Tourreis: een wereldontvanger en Radio Tour de France. Toegedekt onder een dekentje ligt het geluidskastje al klaar in mijn tas voor een volgend Frans avontuur. Op de flanken van de Galibier en Alpe d’Huez zullen mijn reisgenoten en ik aan de speaker gekluisterd zijn voor het commentaar van Gio Lippens en co. Vive le vélo, in de verte hoor ik al de klanken van de alom bekende tune: tadadadada!