Voor het geel is hij nog geen topfavoriet, maar wat de jongerentrui betreft is Robert Gesink de te kloppen man. Andy Schleck was de laatste drie jaar de beste, maar nu hij te oud is, ligt de weg helemaal vrij voor de Varssevelder. Maar van wie mag en kan Robert Gesink concurrentie verwachten? Cycling Story zocht het voor u uit.

De witte trui in de Tour de France

Naast Gesink zijn er nog 38 andere renners geboren op of na 1 januari 1986. Hiervan zal maar een zeer beperkt deel een bedreiging vorm voor onze grootste troef in de Tour. Op papier is Roman Kreuziger de belangrijkste tegenstander voor Gesink. De vraag is echter of Roman Kreuziger wel zijn eigen gang mag gaan. In de Giro was hij de uitgesproken kopman van Astana, maar nu lijkt deze rol weggelegd voor Alexandre Vinokourov. Het valt dus de komende drie weken te bezien of de Tsjech in de buurt komt van onze landgenoot.

Daarachter staan er nog een paar mannnen op de tweede rij, die normaal gesproken niet het niveau van Gesink kunnen benaderen, maar wel boven in het jongerenklassement terug te vinden zullen zijn. Jérôme Coppel, Tejay van Garderen, Rein Taaramäe, Peter Velits, Rigoberto Uran, Bauke Mollema en wellicht Wout Poels behoren tot deze categorie. Ze kunnen een aardig klassement rijden, maar de jongerentrui lijkt toch echt weggelegd te zijn voor Robert Gesink.

Mocht Robert Gesink slagen in zijn opzet, dan wordt hij na Henk Lubberding (1978), Johan van der Velde (1980), Peter Winnen (1981), Erik Breukink (1988) en Eddy Bouwmans (1992) de zesde Nederlander die het jongerenklassement wint. Het zou mooi zijn, mocht Gesink zich in dit rijtje scharen en eindelijk weer eens een trui naar Nederland brengen. Al hopen we natuurlijk dat hij ook voor de belangrijkste ceremonie op het befaamde podium mag verschijnen.

De favorieten voor de Witte Trui volgens Cycling Story:

*** Gesink
** Kreuziger, Taaramäe
* Coppel, van Garderen, Uran

  • Renzo

    17 maart 2012 #1 Author

    Vergeten in deze opsoomminge: peter Winnen, 1981. Toch echt een nederlander….