De Tour van 2011 start niet traditioneel met een proloog, maar met een interessante etappe met aankomst op de Mont des Alouettes. Velen dromen nu al van het geel. Maar wie maken de meeste kans op dit eerste geel. Cycling Story maakte een prognose en stelde een lijst met favorieten voor deze eerste etappe samen.

Het parcours:

De etappe start met een doortocht over de Passage du Gois, een 4,5 km lange natuurlijke oversteek naar het eiland Noirmoutier. In de Tour van 1999 deed het peloton deze passage ook aan, iets waar de renners van destijds met weinig plezier aan terugdenken. Tijdens de doortocht werd er massaal gevallen en verloren klassementsrenners als Michael Boogerd en topfavoriet Alex Zülle minuten. Voor een paar renners (Marc Wauters, Jonathan Vaughters) was de Tour hier al ten einde. Gelukkig voor het huidige peloton wordt de Passage du Gois nu enkel aangedaan in de neutrale zone, maar het blijft oppassen.

Op weg naar de finish liggen er verder geen noemenswaardige obstakels op de route. Het wordt wel uitkijken naar de eerste supersprint. Het eerste duel tussen de sprintkannen met het oog op het groen. Na 191,5 kilometer wordt er vervolgens gefinisht op de Mont des Alouettes, een 2,2 km lange klim van de vierde categorie met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,7%.

Het profiel van de eerste etappe:

Een blik op het profiel van de laatste kilometer leert ons dat het direct een rit is om naar uit te kijken.

De Favorieten:

Torenhoog favoriet is Philippe Gilbert. Met de Mont des Alouettes krijgt hij een finish op maat. Daarnaast verkeert de Belg in een uitzonderlijke vorm. Vanaf 13 april heeft Gilbert alle elf de koersen waarin hij startte gewonnen. Met het geel in het vooruitzicht zal de kersvers Belgisch kampioen willen vlammen als nooit tevoren. Kan hij het Belgische volk andermaal doen juichen?

Kanshebbers:

De Franse publiekslieveling Thomas Voeckler is iemand waar ook zeker op gelet moet worden. De aanvaller pur sang kan ook uitstekend uit de voeten op dit terrein en je kan je klok er haast op gelijk zetten, dat Voeckler in de slotkilometers ten aanval trekt. Het feit dat sponsor Europcar gevestigd is in de Vendée zal een extra motivatie zijn.

Maar de aankomst is niet zo steil dat enkele sprinters geen kans hebben op de ritzege. Het is dan niet uitkijken naar de mannen die het moeten hebben van de pure snelheid, zoals Mark Cavendish en Tyler Farrar, maar naar de krachtige sprinters van het type Hushovd of Feillu. Ook het duo van Team Movistar, José Joaquin Rojas en Francisco Ventoso, zijn sprinters die prima renderen op aankomsten bergop en zijn dus gevaarlijke klanten.

Outsiders:
Misschien gaan zelfs enkele klassementsrenners zich met de etappezege bemoeien. Damiano Cunego, Samuel Sanchez en Alexandre Vinokourov beschikken allen over een behoorlijke punch bergop, dus waarom niet? Kan Tom Boonen de hele wereld tonen dat hij er nog toe doet? Of kan Borut Bozic zijn ploeg Vacansoleil-DCM direct op de kaart zetten?

U leest het al. Meerdere type renners komen voor de zege in aanmerking en dat maakt de rit er alleen maar interessanter op! Hieronder hebben staan onze favorieten nog eens rustig op een rijtje.

De favorieten voor de eerste etappe volgens Cycling Story:

***** Gilbert
**** Hushovd, Voeckler
*** Feillu, Rojas, S. Sanchez
** Boonen, Bozic, Cunego, Ventoso
* Boasson Hagen, Duque, Goss, Roche, Vinokourov