De sprinters slijpen de messen, want de strijd om de groene trui belooft weer zeer boeiend te worden. Zeker nu er qua puntentelling het één en ander is veranderd. Pakt Cavendish dan eindelijk eens het groen of is er iemand ook dit jaar hem weer te snel of vooral te slim af? Tijd voor een prognose van het puntenklassement.

De groene trui in de Tour de France

Laten we beginnen met de nieuwe puntentelling. Deze ziet er als volgt uit:

Categorie 1 (vlak): etappes 1,3,4,5,6,7,10,11,15 en 21.
Puntentelling: 45-35-30-26-22-20-18-16-14-12-10-8-6-4-2

Categorie 2 (heuvels): etappes 8,9 en 16.
Puntentelling: 30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2

Categorie 3 en 4 (berg): etappes 12,13,14,17,18 en 19.
Puntentelling: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1

Categorie 5 (tijdrit): etappe 20.
Puntentelling: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1

Aan de streep krijgen de eerste vijftien uit de uitslag dus punten. De grootste verandering wat betreft de groene trui heeft plaatsgevonden op het gebied van de tussensprints. In plaats van drie tussensprint ligt er nu onderweg nog maar één zogenaamde supersprint. Hier liggen voor de eerste 15 passanten (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) punten klaar. Iets dat zeker van invloed gaat zijn op het puntenklassement.

Een grondige bestudering van het rondeboek leert ons dat er in de eerste week maar drie kansen komen voor de pure sprinters, te weten de 3e, de 5e en de 7e rit. De eerste en de vierde etappe zijn met aankomsten op klimmetjes van respectievelijk de 3e en 4e categorie op het lijf geschreven van types als Philippe Gilbert en Samuel Sanchez. Op dag 2 staat er de ploegentijdrit op het programma en op dag 6 is de aankomststrook oplopend wat ook weer in het voordeel is van iemand als Gilbert of een sterke sprinter als Thor Hushovd.

In de resterende weken van de Tour liggen er in het beste geval nog maar vier echte massasprints in het verschiet. Alles bij elkaar opgeteld neigt de conclusie te zijn, dat een krachtpatser als Thor Hushovd in het voordeel is. Mark Cavendish mag dan de snelste man van het peloton zijn, het nieuwe puntensysteem en het routeschema maakt de zaak er voor hem niet gemakkelijker op.

In 2009 won Thor Hushovd de groene trui door in diverse etappes (zelfs bergetappes) ten aanval te trekken. Bij het winnen van het groen werd de Noor wel enigszins geholpen door de diskwalificatie van Cavendish in de 14e etappe. Maar het laat zien dat de Noor met het oog op het groen slim koerst en er veel voor over heeft. Cavendish, winnaar van maarliefst zes etappes kreeg het nakijken. En dit scenario drijgt nu wellicht weer. Als Hushovd in de massasprint keurig zijn punten binnenhaalt en in ontsnappingen meegaat om bij de supersprint nog punten te sprokkelen, gaat hij een grote bedreiging vormen voor Cavendish.

Maar er zijn nog meer gegadigden. Mannen als Tyler Farrar, Alessandro Petacchi en André Greipel mogen we immers niet zomaar vergeten. Deze sprinters zien wij nog niet één, twee, drie meegaan in ontsnappingen. Maar dat constant presteren wordt beloond, liet Petacchi al zijn in de vorige Tour. Hij won twee ritten, waar Cavendish vijf ritzeges aan zijn palmares toevoegde. Desondanks mocht niet de Brit, maar de ervaren Italiaan op het podium in Parijs verschijnen. De hierboven genoemde mannen mogen dus niet bij voorbaat kansloos worden geacht.

Dit geldt ook voor outsiders als Edvald Boasson en José Joaquin Rojas en Francisco Ventoso. De Spanjaarden en de Noor zullen om het groen te bemachtigen net als Hushovd sterk gebruik moeten maken van de supersprints onderweg. Met hun postuur komen zij nog aardig de bergen over, dus waarom niet? En kan Tom Boonen nog eens overdoen wat hem in 2007 lukte? En wat als Philippe Gilbert de ritten op zijn terrein wint en ambities krijgt? Of kunnen de twee mannen van Vacansoleil-DCM, Borut Bozic en Romain Feillu, voor een stunt zorgen? Laat het geweld maar snel losbarsten!

De favorieten voor de Groene Trui volgens Cycling Story:

***** Hushovd
**** Cavendish, Petacchi
*** Farrar, Greipel, Rojas
** Boasson Hagen, Boonen, Bozic, Ventoso
* Ciolek, Duque, Galimzyanov, Feillu, Gilbert