198 gladiatoren staan klaar om morgen de arena, die de Tour heet, te mogen betreden. Drie weken strijd op het scherpst van de snede voor dat felbegeerde geel. Maar wie draagt dat geel in Parijs? Wordt het Contador, A. Schleck of toch een outsider? Cycling Story keek weer eens in de glazen bol en stelde een lijst met favorieten samen.

De gele trui in de Tour de France

Favoriet bij de bookmakers is Alberto Contador. Iets dat eigenlijk gezien het verleden geen verrassing is. Desondanks zet ik mijn geld op Andy Schleck. De sympathieke Luxemburger was er vorig jaar al dicht bij en nu is het tijd om de Spanjaard voor het eerst te kloppen.

Een Andy Schleck in topvorm hoeft in het gebergte ten eerste nauwelijks onder te doen voor een Alberto Contador. Daarnaast beschikt Schleck over een ijzersterk team, iets dat ik van Contador niet kan zeggen. Vorig jaar zagen we al een enigszins kwetsbare Contador en ik vermoed dat het dit jaar niet anders zal zijn. Ik kan me immers niet aan de gedachte onttrekken dat de het rijden van de absurd zware Giro een goede voorbereiding op deze Tour is.

Contador hoefde weliswaar niet tot het uiterste te gaan in Italië om de eindzege te bemachtigen, maar zo’n grote ronde als de voorbije Giro gaat je gewoon niet in de koude kleren zitten. En dan nog drie zware weken in Frankrijk? We hebben het weliswaar over Alberto Contador, maar ook ‘El Pistolero’ is maar een mens. Ik denk dat de keuze fout gaat uitpakken en de frisse Andy, met hopelijk hulp van broer Fränk, van deze zaak gaat profiteren. Het is aan Contador om het tegendeel te bewijzen.

Daarachter zal het echt dringen zijn voor de laatste plek op het podium. Zelden zouden er zo veel mannen in aanmerking zijn gekomen voor de derde plaats, als nu. Ik som even voor u op: Cadel Evans, Ivan Basso, Robert Gesink, Fränk Schleck, Jurgen van den Broeck, Bradley Wiggins, Samuel Sanchez en Andreas Klöden. Stuk voor stuk renners die de kwaliteiten hebben om van het Tourpodium te mogen dromen.

Deze mannen kunnen derde eindigen, maar net zo goed tiende. Uit dit rijtje schat ik Cadel Evans, Robert Gesink en Fränk Schleck het hoogste in, kort daarachter gevolgd door Ivan Basso. Voor F. Schleck is het te hopen dat hij eens niet betrokken bij een valpartij, die zoals vorig jaar in de rit naar Roubaix einde Tour voor hem kan betekenen. De oudste van de Schleck-broers kan immers een sleutelrol spelen in deze Tour. Als hij heelhuids de eerste week doorkomt, kan hij in de beslissende etappes een uiterst gevaarlijke tandem vormen met zijn broertje. De concurrentie is dan zeker gewaarschuwd.

Over Cadel Evans valt weinig meer te zeggen. Zijn twee tweede plaatsen (2007, 2008) zeggen genoeg. Hoewel het de afgelopen twee edities beduidend minder was (30e, 26e), heb ik er vertrouwen in dat hij er zal staan. In de Dauphiné moest hij enkel Wiggins voor zich dulden, een teken dat het destijds met de vorm al goed zat. Robert Gesink liet in dezelfde Dauphiné het klassement links liggen. Hij had de twee zware bergritten aangekruist om zich te testen. Testen, waar hij met een ruime voldoende voor slaagde. Vraag is of hij dit jaar weer een stapje kan maken. Een verbetering ten opzichte van zijn zesde plaats vorig jaar is absoluut mogelijk, al is de concurrentie wel loodzwaar. Het geel is nog te hoog gegrepen, maar de witte trui kan hij misschien wel binnenhengelen.

Tot slot nog even een woordje over Ivan Basso, voor wie het nu erop of eronder is. Na zijn sterke Giro-overwinning, verliep zijn comeback in de Tour (laatste Tour was in 2005) vorig jaar met een 26e plaats teleurstellend. Zelfs een man van het kaliber Basso kon niet in beide ronden op het hoogste niveau presteren. Basso trok er lessen uit, reed geen Giro, en staat nu aan de Tour-start met veel ambities. Kan hij de verwachtingen waarmaken en laten zien dat Italianen ook in de Tour kunnen presteren? We gaan het de komende 3 weken zien.

De favorieten voor de Gele Trui volgens Cycling Story:

***** A. Schleck
**** Contador, Evans
*** Basso, Gesink, F. Schleck
** v.d. Broeck, Klöden, S. Sanchez, Wiggins
* Brajkovic, Cunego, Leipheimer, Vandevelde, Vinokourov