De 23-jarige Pim Ligthart heeft zich in het Overijsselse Ootmarsum tot Nederlands kampioen op de weg gekroond. De talentvolle renner van Vacansoleil-DCM toonde zich na 243 kilometer de snelste in een sprint met zes. Hij verwees Bram Tankink (Rabobank) en Reinier Honig (Landbouwkrediet) naar de plaatsen twee en drie.

Rabobank houdt niet van verliezen, en al helemaal niet op het NK. Lange tijd zag de situatie er zeer rood-wit-blauwkleurig uit voor de grootste ploeg van Nederland, maar het liep dus allemaal even anders. Lees en bekijk hieronder het verhaal van het Nederlands Kampioenschap Wielrennen op de Weg van 2011.

Al na 5 kilometer koers tekenden Theo Bos, Lieuwe Westra, Kenny van Hummel namens de drie grote blokken en de onbekende René Hooghiemster (Ubbink-Koga) voor de vroege vlucht. Enkele ronden later voegden Jeroen Janssen (JvR de Batauwers) en Cornelius van Ooijen (CT Jo Piels) zich na een geweldige krachtsinspanning zich bij dit kwartet. De zes werkten vervolgens in een redelijk tempo hun rondjes af, het peloton controleerde en gaf de kopgroep een maximale voorsprong van vier minuten.

Met nog 9,5 ronden te gaan (na 115 km) kleurde de koers plotseling wel heel erg oranje. Maarliefst vier mannen van de Rabobank, en niet de minste, maakten de sprong naar voren. Robert Gesink, Laurens ten Dam, Steven Kruiswijk en Pieter Weening werden vergezelt door Boy van Poppel (United Healthcare) en Joost van Leijen (Vacansoleil-DCM), waardoor we een kopgroep van elf kregen. Een ideale situatie voor de Raboploeg.

Maar hoe anders zag deze situatie er op iets minder dan drie ronden van het einde eruit. Van de vijf man die Rabobank in de kopgroep van elf had, bleef er in de persoon van Pieter Weening nog maar één over. Het feit dat Joost van Leijen zijn metgezel was, deed de ploegleiding van de Rabobank wanhopen. En dit hadden ze eigenlijk op zichzelf afgeroepen. Ten Dam en Kruiswijk werden opgeofferd om de ontsnapping in stand te houden, Theo Bos reed al 200 kilometer in de aanval en Robert Gesink stapte tot ieders verbazing af. Na een versnelling op de Kuiperberg ging het licht bij de Varssevelder niet veel later uit. Naar later bleek wegens aanpassingsproblemen na een hoogtestage.

Het feit dat Rabobank nu niet meer de wedstrijd in handen had, deed ploegleider Nico Verhoeven besluiten Weening niet meer te laten samenwerken met Van Leijen. Deze actie van ‘s lands grootste wielerploeg wekte grote woede op bij de concurrent. ”Dan rijden wij ook niet,” moeten Daan Luijkx en Michel Cornelissen tegen elkaar in de auto gezegd hebben. Zo gezegd, zo gedaan. Hoewel het duo een voorsprong van anderhalve minuut bij elkaar had gefietst werden ze het slachtoffer van ploegorders en binnen no-time werden Weening en Van Leijen met nog 22 km te gaan weer ingerekend door het peloton, waar Skil-Shimano al het werk had opgeknapt.

Het was niet lang wachten op de volgende ontsnapping. Bram Tankink en Bauke Mollema vertegenwoordigden Rabobank, Rob Ruijgh en Pim Ligthart waren erbij namens Vacansoleil, en ook de eenlingen Reinier Honig (Landbouwkrediet) en Floris Goesinnen (Drapac Professional Cycling) waren van de partij. Het Rabobank-duo hield andermaal de benen stil in afwachting van de komst van Lars Boom, Sebastian Langeveld of Maarten Tjallingii. Deze jongens zouden echter nimmer meer meedoen om de titel.

Dit allemaal door toedoen van Rob Ruijgh. De toekomstig Tourdebutant reed de longen uit zijn lijf voor zijn rappe ploegmaat Pim Ligthart. In zijn eentje hield hij het uitgedunde peloton contstant op voldoende afstand. Bij het ingaan van de laatste kilometer hadden de zes vooral dankzij hem een voorsprong van 30 seconden. Dit kampioenschap zou dus beslist worden in de sprint. Goesinnen ging al eerste aan, maar de Ligthart liet zich niet verrassen en snelde naar de mooiste zege uit zijn nog jonge loopbaan. Feest dus bij Vacansoleil, teleurstelling bij Rabobank. Voor het tweede jaar op rij grijpen ze andermaal naast de titel.

Uitslag NK Wielrennen 2011:

1.Pim LigthartVacansoleil-DCM243 in 5u 50' 46''
2.Bram TankinkRabobankz.t.
3.Reinier HonigLandbouwkredietz.t.
4.Floris GoesinnenDrapac Professional Cyclingz.t.
5.Bauke MollemaRabobank+4''
6.Rob RuijghVacansoleil-DCM+8''
7.Theo BosRabobank+30''
8.Stefan van DijkVerandas Willems-Accentz.t.
9.Tom VeelersSkil-Shimanoz.t.
10.Johnny HoogerlandVacansoleil-DCMz.t.

Samenvatting NK Wielrennen 2011 (NOS):