De E3 Harelbeke (tot en met 2010 E3-Prijs Harelbeke) krijgt promotie. Vanaf 2012 staat de E3 Harelbeke op de World Tour-kalender, de hoogste divisie in het wielrennen. Daarnaast verhuist de koers van de zaterdag naar de vrijdag.

Hiermee komt er wellicht een einde aan de discussie tussen de organisaties van de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. Die laatste maakte altijd bezwaar tegen het feit dat Harelbeke om de zaterdag voor hun Gent-Wevelgem werd verreden. De verhuis naar vrijdag was een eis van de UCI om de koers te kunnen opwaarderen. De organisatie ging hiermee akkoord.

E3-organisator Bart Ottevaere reageert verheugd bij Sporza: “Dit is goed nieuws en het resultaat van jaren lobbywerk door Harelbeke én de Belgische bond. Dit statuut is de kers op de taart, hier werkten we 54 jaar voor.”

De E3 komt in de World Tour tussen Milaan-Sanremo en Gent-Wevelgem. “Op woensdag is er Dwars Door Vlaanderen, vrijdag Harelbeke en zondag Wevelgem. Voor de Belgische sport is dit een positief punt,” aldus Ottevaere.