Xavier Tondo is vandaag overleden. De 32-jarige renner van Movistar, dit jaar nog winnaar van de Ronde van Castilië en León, kwam in het Spaanse Sierra Nevada om toen hij vlak voor zijn training onder een vallende garagedeur terecht kwam.

Wederom een zware klap voor de wielerwereld. Na de dood van Wouter Weylandt op maandag 9 mei tijdens de derde etappe van de Giro d’Italia, is vandaag bekend geworden dat Xavier Tondo is overleden.

Xavier Tondo 5-nov-1978 - 23-mei-2011 (foto: © Movistarteam.com)


Ongeluk
De Spanjaard is om het leven gekomen toen hij vlak voor zijn trainingsrondje in de Sierra Nevada een ongeluk had met een garagedeur. Volgens het Spaanse persbureau EFE zou Tondo klem zijn gekomen tussen zijn auto en de garagedeur.

Laatbloeier
Xavier Tondo werd pas op 25-jarige leeftijd professioneel wielrenner. Hij begon zijn carrière bij Paternina. Bij die ploeg was hij teamgenoot van onder andere José Antonio Pecharroman. In 2009 begon de opmars van Tondo met een tweede plaats in het eindklassement van de Ruta del Sol. In 2010 promoveerde de Spanjaard naar Cervélo en boekte hij ritzeges in Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië en eindigde hij als zesde in de Vuelta a España.

2011
Dit jaar won Tondo de Ronde van Castilië en Leon. Hij bleef daarin de Nederlander Bauke Mollema en zijn landgenoot Igor Anton in het algemeen klassement voor.