Alessandro Petacchi heeft de tweede etappe in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. Mark Cavendish werd tweede en beklaagde direct naar de finish over de sprintwijze van de Italiaan. Beelden van bovenaf toonden echter dat Petacchi op een faire manier zijn 22e ritzege in de Giro heeft gewonnen. Cavendish pakt wel het roze.

Met 244 kilometer was dit meteen de langste rit in deze zware Giro, maar dit weerhield Sebastian Lang er niet van om al na 3 kilometer in de aanval te gaan. Spijt voor hem kreeg de Duitser niemand met zich mee. Na 220 kilometer solo te hebben gereden kwam er een einde aan de lijdensweg. Zijn vlucht was echter niet voor niets; Lang kwam als eerste boven op het klimmetje van de vierde categorie en pakt zo de bergtrui.

Nadat Lang was gegrepen ging 8 renners in de aanval, met daarbij Jan Bakelandts en Michel Golas voor Vacansoleil-DCM. Maar op 10 kilometer van de streep werd ook deze poging ongedaan gemaakt. Een massasprint was onvermijdelijk. In de straten van Parma was het weer ouderwets chaos. Het waren de mannen van Tyler Farrar die het voortouw namen.

Maar met nog enkele honderden meters te gaan verdwenen zij iets naar de achtergrond en verscheen Renshaw met Cavendish ten tonele. De Brit leek in pole-position voor de zege te liggen, maar liet zich toch verrassen door de ervaren Petacchi.

Uitslag etappe 2: Alba – Parma (244 km)

1.Alessandro Petacchi (Ita)Lampre-ISD5u 45' 40''
2.Mark Cavendish (Gbr)Team HTC-Highroadz.t.
3.Manuel Belletti (Ita)Colnago-CSFz.t.
4.Roberto Ferrari (Ita)Androni Giocattoliz.t.
5.Borut Bozic (Slo)Vacansoleil-DCMz.t.
6.Davide Appollonio (Ita)Team Skyz.t.
7.Tyler Farrar (VS)Team Garmin-Cervéloz.t.
8.Robbie McEwen (Aus)RadioShackz.t.
9.Wouter Weylandt (Bel)Team Leopard-Trekz.t.
10.Matteo Montaguti (Ita)Ag2r-La Mondialez.t.
15.Dennis van Winden (Ned)Rabobankz.t.

Bekijk hier de volledige rituitslag.

Algemeen klassement na etappe 2:

1.Mark Cavendish (Gbr)HTC-Highroad6u 06' 27''
2.Kanstantin Siutsou (Wru)HTC-Highroad+12''
3.Craig Lewis (VS)HTC-Highroadz.t.
4.Marco Pinotti (Ita)HTC-Highroadz.t.
5.Lars Yitting Bak (Den)HTC-Highroadz.t.
6.Alessandro Petacchi (Ita)Lampre-ISD+16"
7.Robbie McEwen (Aus)RadioShack+22''
8.Fumiyuki Beppu (Jap)RadioShackz.t.
9.Yaroslav Popovych (Oek)RadioShackz.t.
10.Tiago Machado (Por)RadioShackz.t.
34.Dennis van Winden (Ned)Rabobank+38"
35.Jos van Emden (Ned)Rabobankz.t.
37.Pieter Weening (Ned)Rabobankz.t.

Bekijk hier het volledige algemeen klassement.