Vandaag gaat de 94e editie van de Giro d’Italia van start. Angelo Zomegnan en co. hebben dit jaar een extreem parcours samengesteld. Spektakel is gegarandeerd, maar welke renners spelen aan het eind van de ronde nog mee om de eindzege? Cycling Story maakte voor u een lijst met favorieten.

Topfavoriet:
Met 6 aankomsten bergop en nog vier bergetappes is deze Giro een puur klimmersfeest. De beste klimmer van de wereld is Alberto Contador. Waar andere Tour-favorieten als Andy Schleck, Ivan Basso, Cadel Evans en Robert Gesink verstek laten gaan is El Pistolero wel van de partij. En waar Contador aan de start verschijnt wil hij winnen. De vraag is alleen of hij diep in het rood gaat rijden voor de eindzege, de Tour is en blijft immers zijn hoofddoel. Maar ondanks dit zien wij Contador als de topfavoriet voor de overwinning. Al zal hij het niet cadeau krijgen.

Schaduwfavorieten:
De grootste tegenstrever van Alberto Contador komt vermoedelijk uit Italië. Zijn naam: Vincenzo Nibali. Vorig jaar werd de renner uit Messina nog op het laatste moment opgeroepen, zonder een ultieme voorbereiding reed de Italiaan naar een uitstekende derde plaats in het algemeen klassement. Daarnaast won Nibali twee etappes en droeg hij nog drie dagen het roze. In de Vuelta bevestigde hij zijn nieuwe status, die van favoriet in grote rondes, door de eindzege te pakken. Met zijn klimmersbenen, een goede tijdrit en de onuitputtelijke steun van de Tifosi moet Nibali ook in deze Giro een heel eind komen.

Voor de kijker thuis zal het even wennen zijn; Denis Menchov die niet meer in het vertrouwde Rabo-shirt rijdt, maar nu de kleuren van Team Geox verdedigt. Menchov (winnaar in 2009) en z’n ploeg hebben voor de komende zomer geen uitnodiging voor de Tour ontvangen. Hun focus komt zodoende te staan op deze Giro en de Vuelta. En dit kan wel eens in het voordeel van Menchov gaan spelen. De Rus kan alle remmen losgooien, in de wetenschap dat hij zich twee maanden later niet weer drie weken tot de limiet moet gaan. Zijn voorjaar was onopvallend, maar reken maar dat Menchov er de komende weken staat!

Mannen van de tweede rij:
Basken houden van klimmen en Igor Anton vormt geen uitzondering op deze regel. De Bask is bij Euskaltel-Euskadi de onbetwiste kopman en staat pas voor de tweede keer aan de start van de Giro. In 2005 werd hij pas 83e, maar nu staat er een hele andere Igor Anton aan de start. Één die met dit parcours mee kan/gaat spelen voor de eindoverwinning.

Roman Kreuziger staat al jaren te boek als een talentvol ronderenner, maar de uitschieter die zijn grote doorbraak zou betekenen moet nog steeds komen. Waar Kreuziger bij Liquigas in veel klassiekers te zien was, reed hij dit voorseizoen enkel Luik-Bastenaken-Luik. Met een vierde plaats liet hij zien dat hij in vorm was. De Ronde van Romandië viel daarna echter flink tegen, wat bij ons voor vraagtekens zorgde. Ondanks dit denken wij dat hij er klaar voor is, al zal hij in topvorm moeten zijn om elke dag met de allerbesten bergop mee te kunnen.

Iemand die pas laat in zijn carrière is gaan toespitsen op het rondewerk is Michele Scarponi. Tot verbazing van velen gaat hij de laatste jaren steeds beter bergop rijden en is nu zelfs in staat om zijn vormpeil drie weken lang in stand te houden. In de Giro van 2010 miste hij met een vierde plaats net het podium. Het is nu afwachten of hij nog dat ene stapje naar de absolute top kan maken of dat hij vorig jaar al zijn plafond heeft bereikt. Wie durfen het niet te zeggen. Wel weten wij dat Michele Scarponi een man is om in de gaten te houden. Zeker voor eigen volk is de kopman van Lampre-ISD een gevaarlijke klant.

Outsiders:
Tot slot hebben wij voor u nog enkele namen van renners van wie wij denken dat die wel eens voor een verrassing in het klassement kunnen zorgen. Wat dacht u van good-old Danilo di Luca: Kan hij op deze 35e nog een keer vlammen? Joaquin Rodriguez is een begenadigd klimmer, maar kan hij het de favorieten écht lastig maken? En kent u Emanuele Sella nog? De voormalig dopingzondaar verschijnt sinds zijn schorsing voor het eerst weer op het grote toneel. Gianni Savio heeft de klimgeit weer onder zijn hoede genomen en we weten dat de mannen van Savio in het hooggebergte altijd goed zijn voor de nodige aanvallen en spektakel. Kan David Arroyo net als vorig jaar (2e) nog eens boven zich uitstijgen? En wat mogen we nog verwachten van de veteranen Stefano Garzelli en Carlos Sastre?

We gaan het de komende 3 weken allemaal zien!

De volledige prognose volgens Cycling Story:
***** Contador
**** Nibali, Menchov
*** Anton, Kreuziger, Scarponi
** Arroyo, Di Luca, Garzelli, J. Rodriguez
* Carrara, Pinotti, Machado, Sastre, Sella