Het omvangrijke peloton is een mengelmoes van kleuren. De sponsors van de ploegen willen goed zichtbaar zijn op de shirts van de renners en die shirts moeten eigenlijk ook weer zodanig opvallen dat supporters de kleuren gaan associëren met de naam van de sponsor. Daarnaast geldt natuurlijk: hoe mooier het shirt, hoe liever de recreatieve wielrenner dat mooie shirt wil hebben en daar geld voor wil betalen om zich toch ook een beetje Contador, Schleck, Gilbert of Cavendish te voelen. In die vrolijke kleurenbrei zijn in de Giro d’Italia al jarenlang vier vaste shirts te onderscheiden: de roze trui, de groene trui, de witte trui en de rode trui. Wat zijn dat eigenlijk voor shirts? En waar staan ze voor? Een korte les Giro d’Italia-truien.

De truien in de Giro.

De roze trui, de Maglia Rosa, is de leiderstrui in de Ronde van Italië. Deze heeft een roze kleur, omdat de organiserende krant, de Gazzetta dello Sport, op roze papier gedrukt wordt. De roze trui werd in 1931 voor het eerst uitgereikt aan de Italiaan Learco Guerra.

De rode trui, de Maglia Rosso Passione, wordt gedragen door de leider in het puntenklassement in de Ronde van Italië. Van 1970 tot en met 2009 was deze trui niet rood, maar lichtpaars, de Maglia Ciclamino. In 2010 werd de rode leiderstrui geherintroducereerd en gepresenteerd door Yolanthe Cabau van Kasbergen.

De witte trui, de Maglia Bianca, wordt gedragen door de leider in het jongerenklassement in de Ronde van Italië. Alleen renners die op 1 januari jonger zijn dan 25 jaar mogen strijden mee om dit klassement.

De groene trui, de Maglia Verde, wordt gedragen door de leider in het bergklassement in de Ronde van Italië. De rode, witte en groene trui vormen samen de kleuren van de nationale vlag van Italië.