Prognose Luik-Bastenaken-Luik 2011

Achtergronden Laatst bijgewerkt 19 april 2012 10:32 Tim van Dijk

Met Luik-Bastenaken-Luik wordt zondag het drieluik heuvelklassiekers afgesloten en vanaf dan kunnen de renners zich gaan richten op het rondewerk. Maar zover is het nog niet en dus heeft Cycling Story zoals altijd een prognose gemaakt. Wie zijn volgens ons de topfavorieten, de kanshebbers en de outsiders?

Topfavoriet:
Na zijn demonstraties in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl zal 99% van de wielervolgers Philippe Gilbert bovenaan hun lijstje hebben gezet. Ook wij zijn van mening dat deze in bloedvorm verkerende Gilbert zeer moeilijk te kloppen is. Maar in zijn achtertuin zullen zijn concurrenten hem de zege zeker niet cadeau geven. Zeker uit het kamp van Leopard-Trek en Katusha zal de Belg de nodige weerstand krijgen. De triple is dus alles behalve een feit.

Schaduwfavorieten
In het team van Leopard-Trek zal Andy Schleck ongetwijfeld de rol van kopman toegewezen krijgen. Woensdag liet hij het in de laatste kilometers lopen, want Schleck weet dat Luik-Bastenaken-Luik, van alle drie de heuvelklassiekers, hem het beste ligt. In 2009 soleerde de jongste Schleck immers al eens op formidale wijze naar de zege in Ans. Heeft hij morgen ook die vorm? Want hij zal die ongetwijfeld nodig hebben om Philippe Gilbert te kloppen.

Renners weten altijd wel van elkaar wie goed is én wie niet. Favorieten en wielerkenners laten steeds vaker de naam van Alexander Vinokourov vallen. ‘Let ook op hem’, hoor je steeds meer klinken. En ze hebben groot gelijk. ‘Vino’ is een zeer gevaarlijke klant voor de zege. Zijn vormpijl zit duidelijk in een stijgende lijn (17e in AGR, 4e in de Waalse Pijl) en met twee zeges (2005+2010) heeft hij laten zien op dit parcours goed uit de voeten te kunnen. Geef deze Kazach zondag dus geen ruimte.

Mannen van de tweede rij
Wie op dit parcours ook heel goed uit de voeten moet kunnen is Robert Gesink. De beklimmingen in Luik-Bastenaken-Luik zijn langer dan in de voorgaande twee koersen, iets dat in het voordeel van Gesink is. Daarnaast is ‘La Doyenne’ altijd een afmattende koers en laat de Nederlander nou net veel baat hebben bij een zware koers. Hoe zwaarder, hoe beter. In de Amstel en de Waalse Pijl wist hij nog geen aansprekend resultaat neer te zetten. Laten we hopen dat het zondag wel lukt. Komaan, Robert!

In 3 dagen tijd, twee keer tweede worden. Dat is het lot van de Spanjaard Joaquim Rodriguez. De benen zijn uitstekend, maar de voorbije week viel er ook voor hem simpelweg weinig te beginnen tegen Philippe Gilbert. Rodriguez zei voor ‘La Fleche Wallonne: ‘Ik rust niet tot ik eindelijk eens win in deze voor mij heilige week.’ Hij gaat dus 100% zeker op zoek naar die overwinning en we gaan hem ook zeker in de finale tegenkomen. Maar kan hij het ditmaal wel afmaken?

Andy Schleck is naar alle waarschijnlijkheid de kopman binnen de Leopard-formatie, al is broer Fränk (Schleck) ook wel in staat om deze klassieker op zijn naam te schrijven. Als duo en met goede helpers als Jakob Fuglsang, Maxime Monfort en Fabian Wegmann vormen ze een sterk blok. Een blok, dat ongetwijfeld een plan klaar heeft liggen om de topfavoriet te kloppen. Ze zullen de koers graag hard willen maken om Gilbert zo te isoleren en hem vervolgens vroeg uit de tent lokken. Maar of Gilbert zijn hoofd op hol laat brengen, valt nog maar te bezien.

Kanshebbers
Renners van wie wij verwachten dat ze in de finale een rol van betekenis gaan spelen, maar een beetje geluk moeten hebben om te winnen, plaatsen wij in deze categorie. Van de volgende namen verwachten wij het één en ander: Alexander Kolobnev, de nummer twee van vorig jaar tweede is één van de Katusha-mannen die Gilbert een lastige middag kan gaan bezorgen. Kan hij eens afrekenen met de stempel van ‘eeuwige’ tweede? Euskaltel-Euskadi heeft met de Basken Samuel Sanchez en Igor Anton ook twee gevaarlijke klanten aan boord. Beide renners reden top-5 (respectievelijk 3e en 5e) in Huy, het kan haast niet anders of de Basken gaan ook hier een goede uitslag rijden. Als vierde in dit rijtje plaatsen wij Simon Gerrans. In de Gold Race verbaasde hij vriend en vijand met een knappe derde plaats. De vraag is of hij in een week tijd nog eens zo een dergelijke prestatie kan neerzetten. Maar de Australiër is zeker iemand om in de gaten te houden.

Outsiders
Ook voor deze koers hebben we weer een mooie lijst met outsiders in de aanbieding. De gelukkigen van deze week: Ivan Basso, Björn Leukemans, Roman Kreuziger, Paul Martens en Jurgen van den Broeck. Roman Kreuziger was tot op heden nog niet te zien in de grote klassiekers, maar zondag maakt hij voor het eerst zijn opwachting. Vandaag (vrijdag) wist hij nog de slotrit in de Giro del Trentino op zijn naam te schrijven. Met Vinokourov in de ploeg valt het nog maar te bezien of hij zondag ook voor eigen succes mag koersen. Al kan Kreuziger als bliksemafleider natuurlijk ook een heel eind geraken. Ook met het oog op de naderende Giro is het interessant om te zien waartoe hij in staat is. We zijn benieuwd.

Joker
Onze joker voor Luik-Bastenaken-Luik is Johnny Hoogerland.

De complete prognose/lijst der favorieten van Cycling Story voor Luik-Bastenaken-Luik:

***** Gilbert
**** A. Schleck, Vinokourov,
*** Gesink, Rodriguez, F. Schleck
** Anton, Gerrans, Kolobnev, Sanchez
* Basso, Leukemans, Kreuziger, Martens, Van den Broeck

Joker: Johnny Hoogerland