Uitslag Amstel Gold Race 2011

Wieleruitslagen Laatst bijgewerkt 18 april 2011 16:36 Tim van Dijk

Voor het eerst sinds Jan Raas is er een renner erin geslaagd om tweemaal na elkaar de Amstel Gold Race te winnen. In de 46e editie van de Amstel Gold Race was Philippe Gilbert net als vorig jaar op de Cauberg veruit de snelste man van een selecte groep. Robert Gesink was op plaats 9 de beste Nederlander.

De Amstel Gold Race was lang gesloten en verliep grotendeels volgens het vaste patroon. 4 renners (Del Negri, Degand, Ponzi en Albert Timmer) kregen 12 minuten voorsprong en zorgden voor de ontsnapping van de dag. Tussen kilometer 92 en 84 schudde Rabobank met een tempoversnelling het hele peloton wakker. Het peloton brak bij positie vijftig, maar nadat Luis Leon Sanchez demarreerde en Rabobank de benen stil hield, wist het grote peloton weer terug te keren.

Nadat Sanchez was teruggepakt, was het de beurt aan ploeggenoot Carlos Barredo om in de aanval te gaan. Hij en de Belg Jan Ghyselinck kwamen tot bij de overgebleven koplopers Degand en Del Negri. Maar op iets meer dan 30 kilometer van de streep was hun liedje uitgezongen. Het peloton hield zo nog steeds aardig koest.

Op de Eyserbosweg vond dan toch de eerste echte schifting plaats. Een groep van 20 man, met daarbij favorieten als Philippe Gilbert en Robert Gesink wisten zich van de rest af te scheiden. De volgende selectie vond plaats op de Keutenberg, waar Andy Schleck op de top een ferme demarrage plaatste. De 12 renners in de achtervolgende groep moesten een antwoord verschuldigd blijven.

Jelle Vanendert reed zijn longen uit zijn lijf voor kopman Philippe Gilbert om het gat te dichten. De kopman deed ook een duit in het zakje om de voorsprong niet te groot te laten worden. Rabobank, dat met drie man (Freire, Gesink, Martens) in deze groep goed vertegenwoordigd was, weigerde kopwerk te verrichten. Schleck hield stand en begon met een voorsprong van 5” aan de Cauberg.

Op 500 meter van de streep trok Joaquim Rodriguez de sprint aan; Philippe Gilbert kon als enige het wiel houden. Als snel zoefden de twee Andy Schleck voorbij en dus zou het tussen Gilbert en Rodriguez gaan. Op 300 meter van de streep ging Gilbert volle bak, Rodriguez had geen versnelling meer in huis. Zo krijgt deze Amstel Gold Race met Philippe Gilbert een verdiende en schitterende winnaar. Joaquim Rodriguez was een mooie tweede, Simon Gerrans werd verrassend derde.

De mannen van Rabobank kwamen in de sprint wat kracht tekort. Met Oscar Freire (6e), Robert Gesink (9e) en Paul Martens (10e) eindigden wel drie mannen in de top-10. Johnny Hoogerland werd vlak daarachter 12e.

Uitslag Amstel Gold Race 2011:

1.Philippe Gilbert (Bel)Omega Pharma-Lotto260 km in 6u 30' 44''
2.Joaquim Rodriguez (Spa)Katusha+2''
3.Simon Gerrans (Aus)Team Sky+4''
4.Jakob Fuglsang (Den)Team Leopard-Trek+5''
5.Alexandr Kolobnev (Rus)Katushaz.t.
6.Oscar Freire (Spa)Rabobankz.t.
7.Björn Leukemans (Bel)
Vacansoleil-DCM+7''
8.Ben Hermans (Bel)Team RadioShack+18''
9.Robert Gesink (Ned)Rabobank+19''
10.Paul Martens (Dui)Rabobank+26''

De Nederlanders:

12.Johnny HoogerlandVacansoleil-DCM+36''
19.Bram TankinkRabobank+2'10''
41.Addy EngelsQuick-Step+2'27''
77.Huub BellemakersLandbouwkrediet+5'55''
82.Wout PoelsVacansoleil-DCM+5'59''
84.Marc de MaarQuick-Step +6'00''
109.Roy CurversSkil-Shimano+9'12''
118.Michel KrederTeam Garmin-Cervélo+9'17''
125.Bram SchmitzVerandas Willems-Accent+12'27''
129.Pim LigthartVacansoleil-DCM+13'19''
139.Reinier HonigLandbouwkrediet+13'48''

De overige landgenoten (Tjallingii, De Kort, Timmer, Van Dijk, Van Groen) stapten uit koers. De laatste Nederlander Rob Ruijgh werd uit koers gehaald wegens het te lang aan de auto hangen.

Klik hier voor de volledige uitslag