Prognose Amstel Gold Race 2011

Achtergronden Laatst bijgewerkt 16 april 2011 13:06 Tim van Dijk

Zoals u van ons gewend bent, hebben wij onze glazen bol weer tevoorschijn gehaald en een prognose gemaakt. Wie zijn de favorieten, de kanshebbers en de grote outsiders voor de Amstel Gold Race? Volgens Cycling Story zijn dat de volgende namen:

Topfavoriet:
De afgelopen dagen werd er maar over één iemand gesproken: Philippe Gilbert. De kopman van Omega Pharma-Lotto maakte afgelopen woensdag in de Brabantse Pijl veel indruk en door iedereen gebombardeerd tot topfavoriet. Zo ook door ons. Maar dat de topfavoriet niet altijd wint is na de Ronde van Vlaanderen (Nuyens) en Parijs-Roubaix (Vansummeren) wel duidelijk geworden. Maar kan Gilbert wel rekenen op een sterke ploeg? Dat is een groot vraagtekenen. Maar als het op de Cauberg aankomt op een sprint dan is er niemand die de Waal kan verslaan.

Schaduwfavorieten:
Het overgrote deel van de Nederlandse hoop is gevestigd op Robert Gesink. En ook wij verwachten veel van de Varssevelder. Gesink heeft het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt en wij denken dat hij de kwaliteiten heeft om zondag te winnen. Hij zal dan wel de aanval moeten zoeken, want hij mist nog net dat beetje explositiviteit ten opzicht van types als Philippe Gilbert.

Alexander Vinokourov zal niet bij iedereen zo hoog op het lijstje staan, maar reken maar dat de Kazach tot diep in de finale mee gaat doen om de zege. Sinds hij in 2003 de Amstel Gold Race won, reed hij geen goede uitslag meer in Limburg. De Kazach heeft echter alles gezet op de Ardennenklassiekers en zijn ritzege in de Ronde van het Baskenland geeft aan dat de conditie/vorm ruim in orde is. Kan hij zijn prestatie uit 2003 dunnetjes overdoen?

Mannen van de tweede rij:
Drie keer aan de start verschijnen, eenmaal winnen en twee ereplaatsen (5e en 6e); dat zijn de statistieken van Damiano Cunego. ‘Il Piccolo Principe’ (de kleine prins) behoort sinds 2008 steevast tot de favorieten. Met zijn venijnige sprint heuvelop moeten we zeker met hem rekening gaan houden.

Iemand die weer op het grote toneel terugkeert, na een tijd van afwezigheid is Danilo di Luca. Na zijn dopingschorsing van 15 maanden (sinds medio 2009) zijn velen hem uit het oog verloren, maar zondag staat hij weer aan de start van een grote koers. En uit zijn uitslagen in de Amstel Gold Race blijkt dat Di Luca iets heeft met de Limburgse wegen. Wie hier in vier deelnames achtereenvolgens 3e, 4e, 1e en 3e weet te worden, moet wat kunnen. Maar de hamvraag is: kan Danilo di Luca terugkeren op dit oude niveau?

In de categorie ‘mannen van de tweede rij’ willen wij ook graag Björn Leukemans plaatsen. Leukemans piekte naar Vlaanderen en Roubaix, maar staat door met name veel pech na zijn topdoelen met lege handen. Zijn prestatie in de Brabantse Pijl (2e achter Gilbert) schept bij ons de verwachting dat hij deze vorm nog een weekje kan doortrekken tot en met de Gold Race. Leukemans, is één van de 4 sterke pionnen van Vacansoleil-DCM, met wie serieus rekening moet worden gehouden.

Kanshebbers:
Renners van wie wij verwachten dat ze in de finale een rol van betekenis gaan spelen, maar een superdag moeten hebben om te winnen, plaatsen wij in deze categorie. Van de volgende namen verwachten wij het één en ander: De Russen Sergei Ivanov (winnaar 2009) en Alexandr Kolobnev zijn altijd goed in de Amstel en zijn ook zondag gevaarlijke klanten. Frank Schleck‘ was in 2006 al eens de beste in Valkenburg. En in 2008 was hij er met een tweede plaats nog eens buitengewoon dichtbij. Met de steun van zijn jongere broer kan hij ook dit jaar weer ver reiken.
Tot slot willen wij nog een wat extra aandacht schenken aan Limburger Wout Poels. De pas 23-jarige Poels maakt een stormachtige ontwikkeling door en liet in onder andere de Tirreno-Adriatico bergop fantastische dingen zien. Na Robert Gesink is Wout Poels de Nederlander van wie wij het meeste verwachten. Poels kennende gaat hij zeker het neus aan het venster steken en dan valt het even af te wachten hoe ver hij in een klassieker gaat geraken. Mocht het zondag niet lukken, dan vast en zeker in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. We gaan hoe dan ook van ‘Woutje’ horen!

De outsiders:
Als afsluiting van onze prognose zijn we aangekomen bij het rijtje outsiders. En in dit rijtje bestaan er geen ‘koekenbakkers’. Oordeelt u zelf: Ryder Hesjedal, Johnny Hoogerland, Paul Martens, Nick Nuyens en Joaquin Rodriguez. Stuk voor heren die ons overmorgen best eens zouden kunnen doen verrassen. Waarom niet? We beleven immers tot op heden het jaar van de outsiders.

Joker:
Onze joker voor zondag is Samuel Sanchez

De complete prognose/lijst der favorieten van Cycling Story voor de Amstel Gold Race:

***** Gilbert
**** Gesink, Vinokourov
*** Cunego, Di Luca, Leukemans
** Ivanov, Kolobnev, Poels, F. Schleck
* Hesjedal, Hoogerland, Martens, Nuyens, J. Rodriguez

Joker: Samuel Sanchez

 • ThomGN

  16 april 2011 #1 Author

  Vergeet je niet de gebroeders Schleck?

 • Tim van Dijk

  16 april 2011 #2 Author

  Bedankt voor het ons hierop attent te maken.
  Bij mijn voorbereidingen op het schrijven van deze prognose had ik Frank Schleck twee sterren gegeven. Maar om de één of andere reden ben ik vergeten om deze sterren ook daadwerkelijk toe te kennen. Maar dat is nu rechtgezet. Frank Schleck zie ik immers als een (belangrijke) kandidaat voor de zege.