Vooruitblik Amstel Gold Race

Achtergronden Laatst bijgewerkt 25 april 2011 23:37 Tim van Hengel

Zondag staat het peloton in Maastricht aan de start van de 46e Amstel Gold Race. Het rondje van 260,4 km door de Limburgse heuvels is de enige Nederlandse eendagswedstrijd op de kalender van de UCI World Tour. Vorig jaar won Philippe Gilbert op de Cauberg. De demarrage van de Belg op de slotklim kon door niemand beantwoord worden.

Voor de start vielen al enkele favorieten af voor de eindwinst. Niet de 257,3 km lange koers, maar de 1.651 meter hoge vulkaan Eyjafjallajökull zorgde ervoor dat onder meer Carlos Sastre, Luis-Leon Sanchez en Alejandro Valverde niet aan de start konden verschijnen. De IJslandse aardpuist stuwde zoveel as de lucht in, dat vliegverkeer tijdelijk onmogelijk gemaakt werd. Hierdoor konden de Spaanse renners niet op tijd de Nederlandse bodem bereiken.

Nederland is de grote slokop als het gaat om het aantal overwinningen in de Amstel Gold Race. Maar liefst zeventien keer kwam een Nederlander hier winnend over de streep. De eerste was Arie den Hartog tijdens de tweede editie in 1967. Erik Dekker was in 2001 de sterkste. De huidige ploegleider van de Rabobankploeg hield destijds Lance Armstrong van de winst.

Jan Raas pakte de meeste zeges in Limburg. De Zeeuw ging vijf keer met de overwinning aan de haal. Zijn prestaties leverden hem de bijnaam Amstel Gold Raas op.

Vorig jaar won Philippe Gilbert de Gold Race. De Belg liet in de uitslag de Canadees Hesjedal en de Italiaan Gasparotto achter zich. Beste Nederlander was Karsten Kroon op een negende plaats.

Weet u al wie uw favoriet is voor de Amstel Gold Race 2011? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!

Parcours Amstel Gold Race:

Deelnemers Amstel Gold Race:
Startlijst Amstel Gold Race

De winnaars van de Gold Race de voorbije tien jaar:

  • 2010: Philippe Gilbert (BEL)
  • 2009: Sergei Ivanov (RUS)
  • 2008: Damiano Cunego (ITA)
  • 2007: Stefan Schumacher (DUI)
  • 2006: Fränk Schleck (DUI)
  • 2005: Danilo Di Luca (ITA)
  • 2004: Davide Rebellin (ITA)
  • 2003: Alexandre Vinokourov (KAZ)
  • 2002: Michele Bartoli (ITA)
  • 2001: Erik Dekker (NED)

De aankomst in Valkenburg op de Cauberg:

Volg ons op Twitter! @cyclingstory