De 51e editie van de Brabantse Pijl is gewonnen door Philippe Gilbert. Samen met Björn Leukemans was de Belg veruit de beste in koers. De twee vrienden lieten het op de laatste rechte lijn aankomen; Leukemans zette de sprint in, maar het was Gilbert die met redelijk gemak de zege pakte.

Hiermee werd Leukemans’ ploeg Vacansoleil-DCM toch wat tekort gedaan. De ploeg controleerde de koers en was ook verantwoordelijk voor het openen van de finale. Het was Johnny Hoogerland die op 60 kilometer van de streep een eerste bommetje plaatste. Hoogerland werd teruggepakt en toen was hij Bram Tankink die het probeerde. Dit bleek de aanzet tot de beslissing.

Tankink kreeg het gezelschap van alweer Johnny Hoogerland; even later sloten ook diens ploegmaat Björn Leukemans, Anthony Geslin (winnaar editie 2010), Dries Devenyns en Romain Zingle. Even later wist Philippe Gilbert met een indrukwekkende jump nog de sprong te maken. Vacansoleil-DCM en in mindere mate Quick-Step en FDJ verrichtten in het peloton uitstekend afstopwerk en zo groeide de voorsprong tot boven de minuut. Op 40 kilometer van de streep leek de koers in het beslissende slot gevallen.

En dit werd uiteindelijk werkelijkheid. De 7 man vooraan zouden gaan uitmaken wie deze Brabantse Pijl ging winnen. Het was Leukemans die met een aanval op de laatste beklimming van de Schavei de kopgroep uiteen trok. Gilbert kon gemakkelijk volgen, de rest moest passen. In de slotfase reden de twee Belgen gezamenlijk naar de streep en zoals verwacht had Gilbert rappere benen dan Leukemans. Achter het duo won Geslin nog het prestigesprintje van Johnny Hoogerland en Bram Tankink.

Uitslag Brabantse Pijl 2011:

1.Philippe Gilbert (Bel)Omega Pharma-Lotto195 km in 4u 40' 39''
2.Björn Leukemans (Bel)Vacansoleil-DCMz.t.
3.Anthony Geslin (Fra)La Française des Jeux+1'02''
4.Johnny Hoogerland (Ned)Vacansoleil-DCMz.t.
5.Bram Tankink (Ned)Rabobankz.t.
6.Dries Devenyns (Bel)Quick-Step+1'16''
7.Romain Zingle (Bel)Cofidis +1'22''
8.Gianni Meersman (Bel)La Française des Jeux+1'38''
9.Jérôme Pineau (Fra)Quick-Step+1'39''
10.Simon Geschke (Dui)Skil-Shimano+2'17''