Michael Boogerd reed altijd sterk in de Amstel Gold Race, maar had ook een soort Zoetemelk-syndroom; altijd was er iemand nog net iets sterker. Boogerd miste vaak die Zuid-Europese punch om het sprintje bergop te winnen. In de finale van 2004 breekt hem dit ook weer op.

Na de gebruikelijke schermutselingen opent Matthias Kessler uit Duitsland in de finale na 232 van de 251 kilometer de debatten om de zege. Davide Rebellin (Ita) ziet het gevaar en dicht het gat naar de Duitser. In het wiel van de Italiaan weten ook Michael Boogerd, Paolo Bettini (Ita), Danilo di Luca (Ita) en Peter van Petegem (Bel) weer aan te sluiten. Vervolgens gaat Rebellin in de aanval, Boogerd pikt aan, de rest moet passen. Op de Keutenberg probeert Di Luca om de sprong te maken, maar de rest laat hem niet rijden; het gaat tussen Boogerd en Rebellin.

De twee rijden samen naar de Cauberg om het vervolgens op de bekendste klim van Nederland uit te maken. Boogerd oogt nerveus en loert steeds achterom uit angst dat de achtervolgers nog terug zullen keren.

Op iets meer dan 300 meter van de streep kan Boogerd zich niet meer bedwingen en gaat onder luide aanmoedigen van het volk vol aan. Maar Rebellin beschikt over goede benen, weet weer in het wiel van de Nederlander te komen en heeft nog net genoeg power over om er overheen te gaan. Zodoende moet moet ‘Boogie’ voor de derde keer in vijf jaar genoegen nemen met de tweede plaats.

Uitslag Amstel Gold Race 2004 (Maastricht-Valkenburg – 251 km)

1.Davide Rebellin (Ita)Gerolsteiner 251 km in 6u 23' 44''
2.Michael Boogerd (Ned)Rabobank+1''
3.Paolo Bettini (Ita)Quick-Step - Davitamon+18''
4.Danilo di Luca (Ita)Saecoz.t.
5.Peter van Petegem (Bel)Lottoz.t.
6.Matthias Kessler (Dui)T-Mobile Team+26''
7.Erik Dekker (Ned)Rabobank+41''
8.Sergei Ivanov (Rus)T-Mobile Team+52''
9.Mirko Celistino (Ita)Saeco+53''
10.Giampaolo Caruso (Ita)Liberty Seguros +55''

Bekijk hier de laatste kilometer van de Amstel Gold Race 2004