Het is jammer het te moeten vaststellen, maar het is alweer 10 jaar geleden dat er voor het laatst een Nederlander de Amstel Gold Race wist te winnen. In 2001 ging de zege naar Erik Dekker door Lance Armstrong in een rechtstreeks sprintduel te kloppen.

Deze 36e Amstel Gold Race, verreden op 28 april, werd gedomineerd door de Rabobank-ploeg. De equipe was in de finale met Boogerd, Dekker, Lotz en Markus Zberg uitstekend vertegenwoordigd. Op 30 kilometer van de streep weet Erik Dekker aan te sluiten bij de twee koplopers vooraan: de Amerikaan Lance Armstrong en de Italiaan Eddy Mazzoleni. De drie beginnen met een voorsprong van 55” aan de beklimming van de Keutenberg.

Op deze Keutenberg moet Mazzoleni zijn medevluchters laten gaan. In de achtergrond verrichten de ploeggenoten van Dekker goed afstopwerk en zo weet niemand meer uit de achtergrond terug te keren. In de laatste kilometer weigert Armstrong nog op kop te komen en zo moet Dekker in eerste positie aan de sprint beginnen. Armstrong zet aan, Dekker vertrekt van kop af en slaagt erin om de tweevoudig Tour-winnaar het nakijken te geven. Zo wordt Armstrong net als in 1999 in een sprint-a-deux verslagen door een Nederlander.

Achter het duo wordt de Belg Serge Baguet op 17 seconden derde. Michael Boogerd eindigt in deze Amstel Gold Race uiteindelijke als negende. Opvallend is dat slechts 37 van de 190 gestarte renners de finish in Maastricht haalt.

Uitslag Amstel Gold Race 2001 (Maastricht-Maastricht – 257 km)

1.Erik Dekker (Ned)Rabobank257 km in 6u 39' 13''
2.Lance Armstrong (VS)US Postalz.t.
3.Serge Baguet (Bel)Lotto-Adecco+17''
4.Markus Zberg (Zwi)Rabobankz.t.
5.Johan Museeuw (Bel)Domo-Farm Fritesz.t.
6.Peter van Petegem (Bel)Mercury-Viatel+20''
7.Michele Bartoli (Ita)Mapei - Quick-Stepz.t.
8.Davide Rebellin (Ita)Liquigas-Pataz.t.
9.Michael Boogerd (Ned)Rabobankz.t.
10.Chris Peers (Bel)Cofidisz.t.

Bekijk hier een video met beelden van de slotfase