Rabobank had in de Ronde van het Baskeland eindelijk zijn verdiende ritzege beet, ware het niet dat Oscar Freire na bestudering van videobeelden werd gediskwalifeerd. Door dit besluit ging de overwinning naar Francesco Gavazzi. Joaquin Rodriguez gaat morgen als leider de beslissende tijdrit in.

In deze bergrit probeerden diverse aanvallers een gooi te doen naar de zege, maar zij werden telkens teruggepakt. Op de slotklim waagden nog drie renners, met daarbij Wout Poels, nog een poging, maar op het vlakke bracht Rabobank op het peloton weer bijeen. Een massasprint diende zich aan.

Daarin nam Rabobank weer het voortouw door een treintje op te zetten. Luis Leon Sanchez trok de sprint aan voor Oscar Freire die vervolgens met duidelijk verschil als eerste over de streep reed. Maar na de finish diende Lampre-ISD een klacht in. Volgens hen had Luis Leon Sanchez in de laatste rechte lijn zijn ploeggenoot een onrechtmatig duwtje gegeven. Na bestudering van de beelden, stelde ook de wedstrijdcommissie dit vast. Met als gevolg dat de zege nu naar Francesco Gavazzi ging.

Weer geen dagsucces voor de Rabobank. Morgen is het de laatste kans als de rittenkoers met een tijdrit over 24,4 kilometer. Robert Gesink staat op slechts op 6” van leider Rodriguez en met een gloeiend parcours liggen daar nog kansen voor de Nederlander. Het belooft in ieder geval een spannend slot van deze Ronde van het Baskenland te worden.

Een foto van de bewuste situatie (NOS.nl)

Uitslag etappe 5: Eibar – Zalla (177 km)

1.Francesco Gavazzi (Ita)Lampre-ISD177 km in 4u 27' 03"
2.Kristof Vandewalle (Bel)Quick-Stepz.t.
3.John Gadret (Fra)AG2R-La Mondialez.t.
4.Pim Ligthart (Ned)Vacansoleil-DCMz.t.
5.Egoitz Garcia (Spa)Caja Rujalz.t.

Algemeen klassement na etappe 5:

1.Joaquin Rodriguez (Spa)Katusha21u 39' 46"
2.Andreas Klöden (Dui)RadioShackz.t.
3.Samuel Sanchez (Spa)Euskaltelz.t.
4.Chris Horner (VS)RadioShack+1"
5.Ryder Hesjedal (Can)Garmin-Cervélo+6"
8.Robert Gesink (Ned)Rabobankz.t.