Vooruitblik Ronde van Vlaanderen 2011

Achtergronden Laatst bijgewerkt 20 februari 2012 19:02 Tim van Hengel

Zondag staat de Ronde van Vlaanderen op de kalender. Rond vier uur ’s middags kennen we de opvolger van Fabian Cancellara. De Zwitserse tempobeul speelde vorig jaar met de concurrentie, ‘parkeerde’ Tom Boonen op de Muur van Geraardsbergen en kwam solo aan in Meerbeke. Nadien deden zelfs de geruchten de ronde dat de fiets van Cancellara aangedreven werd door een motortje.

De Belg is gebrand op revanche en onderstreepte dit afgelopen zondag met winst in Gent-Wevelgem. Boonen rekende aldaar in de sprint af met Bennati, Farrar en Greipel. Ook Cancellara is echter uit op nieuw succes getuige zijn overwinning in de E3 Prijs.

We doen de Ronde te kort als we het alleen maar over de matadoren hebben. De Ronde van Vlaanderen is namelijk een histoire mystique: de Oude-Kwaremont, de Koppenberg, de Muur, stuk voor stuk zijn het begrippen in de wielrennerij. Iedere beklimming heeft haar historie en iedere kassei is een letter in het Verhaal van de Ronde.

Overzichtskaarten:
Het parcours als PDF.

Ruwe startlijst Ronde van Vlaanderen:
Startlijst Ronde van Vlaanderen

De Belg Paul Deman won in 1913 de eerste editie van de Ronde van Vlaanderen, toen nog over 330 kilometer. De Belgen Achiel Buysse, Eric Leman en Johan Museeuw en de Italiaan Fiorenzo Magni behaalden de meeste zeges, alle vier wonnen zij de Ronde drie maal.

Wim van Est was in 1953 de eerste Nederlander die de Ronde van Vlaanderen wist te winnen. Na Van Est schreven nog zeven Nederlanders Vlaanderens Mooiste op hun naam: Jo de Roo (1965), Evert Dolman (1971), Cees Bal (1974), Jan Raas (1979 en 1983), Hennie Kuiper (1981), , Johan Lammerts (1984) en Adrie van der Poel (1986).

De winnaars van de Ronde van Vlaanderen de voorbije tien jaar:

  • 2010: Fabian Cancellara (ZWI)
  • 2009: Stijn Devolder (BEL)
  • 2008: Stijn Devolder (BEL)
  • 2007: Alessandro Ballan (ITA)
  • 2006: Tom Boonen (BEL)
  • 2005: Tom Boonen (BEL)
  • 2004: Steffen Wesemann (DUI)
  • 2003: Peter van Petegem (BEL)
  • 2002: Andrea Tafi (ITA)
  • 2001: Gianluca Bortolami (ITA)

Volg ons op Twitter! @cyclingstory