De eerste etappe in Parijs-Nice is uitgedraaid op een daverende verrassing. In Houdan wist de Belg Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM) het sprintende peloton nipt achter zich te houden. Hij is door de bonificaties ook de eerste leider in het klassement.

Damien Gaudin (Europcar) en Gorka Izagirre Insausti (Euskaltel-Euskadi) besloten al vroeg in de aanval te gaan. Maar op op 40 kilomter van de streep was hun avontuur ten einde. Daarop besloten Jens Voigt (Team Leopard-Trek), Jeremy Roy (La Française des Jeux) en Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM) een poging te wagen.

De drie draaiden goed rond en kregen van het peloton een maximale voorsprong van een minuut. Enkele sprintersploegen probeerden het gat nog te dichten, maar er was onvoldoende organisatie om deze missie te volbrengen. Op ongeveer 300 meter van de streep zette De Gendt de sprint in op de oplopende aankomst. Voigt en Roy hadden geen antwoord op de versnelling van de Belg. Ook het sprintende peloton kwam net tekort.

Uitslag etappe 1: Houdan-Houdan – 158,5 km

1.Thomas de Gendt (Bel)Vacansoleil-DCM4u 5' 06''
2.Jeremy Roy (Fra)La Française des Jeux+1'
3.Heinrich Haussler (Aus)Team Garmin-Cervéloz.t.
4.Peter Sagan (Slw)Liquigas-Cannondalez.t.
5.Greg Henderson (NZe)Team Skyz.t.
6.Jens Voigt (Dui)Team Leopard-Trekz.t.
7.Wouter Weylandt (Bel)Team Leopard-Trekz.t.
8.Danilo Wyss (Zwi)BMC Racing Teamz.t.
9.Romain Feillu (Fra)Vacansoleil-DCMz.t.
10.Gert Steegmans (Bel)Quick-Stepz.t.

Algemeen Klassement na etappe 1:

1.Thomas de Gendt (Bel)Vacansoleil-DCM4u 4' 53''
2.Jeremy Roy (Fra)La Française des Jeux+7'
3.Heinrich Haussler (Aus)Team Garmin-Cervélo+10'
4.Jens Voigt (Dui)Team Leopard-Trek+12'
5.Romain Feillu (Fra)Vacansoleil-DCM+13'