Eindelijk! Het Belgische openingsweekend staat voor de deur en voor vele media is dat een reden om zich te wagen aan een prognostiek. Ook wij van Cycling Story durfen een gokje te wagen en stelden een lijst met favorieten op.

Enkele grote kanonnen als Fabian Cancellara en Heinrich Haussler laten de eerste twee Vlaamse koersen aan zich voorbij schieten. Maar Tom Boonen is wel van de partij en voor ons de topfavoriet. Boonen, die de Omloop verrassend genoeg nog niet op zijn naam schreef, liet in Qatar zien dat het met de vorm goed zit. Dat en de prikkel om te laten zijn dat hij er direct staat maakt hem tot de topfavoriet. Maar kan hij de verwachtingen waarmaken?

Het zal zeker geen gemakkelijke opgave worden, met de gevaarlijke klanten uit Noorwegen: Edvald Boasson Hagen en wereldkampioen Thor Hushovd aan de start. Rond Hushovd hangen er nog wat vraagtekens, maar Boasson Hagen gaat zeker meespelen om de zege. In Oman reed hij in alle etappes top vijf en in het klassement moest hij enkel en uitmuntende Robert Gesink voor zich dulden. Als het op een sprint gaat aankomen is hij vermoedelijke de te kloppen man. Maar let op Thor!

Op de derde rij komen dan Boom, Gilbert en Flecha. De Belg en de Nederlander hebben hun eerste overwinning van het seizoen al te pakken. Juan-Antonia Flecha wacht daar nog op, maar deed hij in het Midden-Oosten met een 4e (Qatar) en een 10e (Oman) zeker niet slecht. En het is bekend dat Flecha dol is op de Vlaamse wegen en in die koersen vaak ietsje meer kan. Kan hij zichzelf op de erelijst opvolgen? Lars Boom en tweevoudig winnaar Philippe Gilbert kunnen op dit parcours ook uitstekend uit de voeten en behoren gezien hun vormpijl zeker tot de favorieten.

Dan zijn we aanbeland bij de de kanshebbers van de tweede categorie. En dit lijstje is nou niet bepaald klein te noemen. Zo hebben de Belgen nog mannen als Stijn Devolder en Greg van Avermaet achter de hand. En wat te denken van Filippo Pozzato en Bernard Eisel? Tot slot onze outsiders: Tom Veelers en Maarten Wynants. Tijd om de sterren te verdelen.

***** Boonen
**** Boasson Hagen, Hushovd
*** Boom, Flecha, Gilbert
** Devolder, Eisel, Pozzato, Van Avermaet
* Bonnet, De Gendt, Roelandts, Veelers, Wynants