Het Velodrome – bijgenaamd ‘de Pringle’, naar het gelijkvormige chipje – is misschien wel de mooiste van alle locaties voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Dinsdagochtend is het gebouw geopend en de Olympische kampioenen Chris Hoy en Victoria Pendleton hebben tijdens de opening de baan haar vuurdoop gegeven.

Het Velodrome in Londen kan zesduizend mensen herbergen. De piste is 250 meter lang en opgebouwd uit 53 kilometer, in een Duitse houtzagerij op maat gezaagd, Siberisch grenenhout. Voor de piste zijn 360.000 spijkers gebruikt. De helling in de bochten is 42 graden, standaard voor een baan van 250 meter.

Zoals bij iedere nieuwe baan, is de verwachting dat ze bliksemsnel is. Hoe snel London’s Olympic Velodrome werkelijk is, zal moeten blijken als het om de prijzen gaat.

Een impressie van het Velodrome: