Voormalig wielerprof Fedor den Hertog is zaterdag op 64-jarige leeftijd overleden. De in Utrecht geboren Den Hertog was al geruimte tijd ziek.

Den Hertog was bij de amateurs een echte veelwinnaar, iets wat hem de bijnaam Ivan de Verschrikkelijke opleverde. Zijn meeste opmerlijke zegereeks dateert uit de Ronde van Rheinland-Pfalz in 1969, toen hij negen van de elf ritten op zijn naam wist schrijven.

Maar bij het grote publiek staat hij bekend als winnaar van Olympisch goud op de Spelen van 1968 in Mexico City. Samen met Joop Zoetemelk, Jan Krekels en René Pijnen won hij de ploegentijdrit over 100 kilometer. Vier jaar later pakte hij in München nog eens brons op dit zelfde onderdeel.

In 1974 werd Den Hertog prof en ook daar was hij succesvol. 1977 was zijn beste jaar bij de profs, toen hij onder meer nationaal kampioen op de weg werd en zowel in de Ronde van Spanje als in de Tour de France een ritzege pakte.

Het gouden kwartet op de Olympische Spelen van 1968.