30 januari: Een dag die bij de liefhebbers van het veldrijden al een tijdje met rood omcirkelt is in de agenda. Een dag waar heel België niet genoegen neemt met een tweede plaats. Alleen de regenboogtrui telt. Albert, Nys en Stybar zijn de verwachte namen, maar wie mogen we nog meer verwachten? Hierbij een lijstje met kanshebbers.

Zoals gezegd gelden de ‘grote 3’ als de grootste favorieten voor de wereldtitel. Van deze drie wordt de Tsjech Zdenek Stybar als dé topfavoriet naar voren geschoven. Stybar, die een deel van dit veldseizoen vanwege een blessure moest missen, treft hier een (bevroren) ondergrond die hem op het lijf geschreven is. En misschien dat hij door het missen van enkele koersen nog het meest fris van allemaal is. De herinneringen aan zijn wereldtitel bij de beloften in 2005 op dit parcours zouden hem wel een een extra boost kunnen geven.

Niels Albert liet in Hoogerheide echter nog maar eens zien dat hij in een uitstekende vorm verkeerd. Het zal zeer lastig worden om hem onderweg kwijt te spelen. Meer valt er eigenlijk over hem niet te zeggen. Last but not least is daar Sven Nys. De man uit Baal heeft een uiterst groot palmares, maar hierop prijkt pas 1 wereldtitel. Huiskamervraag: Waar behaalde Nys deze wereldtitel? Juist, in Sankt Wendel (2005). Het zou mooi zijn mocht hij er nog een tweede bijdoen. Het eerste halfuur goed doorkomen lijkt voor hem het devies, als hij er dan nog bijzit stijgen zijn kansen met de minuut.

De Belgen verwachten ook veel van Kevin Pauwels. Het stille lichtgewicht van Telenet-Fidea kent een goed seizoen en toonde aan dat hij de ‘grote 3’ op een goede dag kan verslaan. Watch him! De andere 4 Belgen: Bart Wellens, Tom Meeusen, Klaas Vantornout en Bart Aernouts gelden als grote outsiders. Als zij over superbenen beschikken kunnen zij meespelen voor een podiumplek, de hoogste trede wordt al een stuk lastiger. De laatste namen om te noemen zijn de Fransman Francis Mourey en de Duitser Philipp Walsleben. Mourey, altijd goed op kampioenschappen, liet de voorbije weken zien dat hij goed in vorm is. Als iemand voor een stunt kan zorgen is hij het wel. Philipp Walsleben presteerde de laatste tijd steeds beker en mag zeker niet onderschat worden.

Gerben de Knegt is onze Nederlandse hoop, maar hij zal hooguit meespelen voor een mooie ereplaats.

*** Zdenek Stybar
** Niels Albert, Sven Nys
* Kevin Pauwels, Bart Wellens en Francis Mourey

Uitzendingen Sporza/Één en NOS

Sporza op Één: 13.15 – Voorbeschouwing op het WK Velrijden bij de mannen. En vanaf 14.00 LIVE het WK Veldrijden bij de mannen. Commentaar: Michel Wuyts en Paul Herijgers.

NOS: 14.00 uur – Rechtstreeks verslag van het WK Veldrijden bij de mannen. Commentaar: Jeroen Koster. Ook NOS Langs de Lijn op Radio 1 is er vanaf 14.00 uur. Verslag: Gio Lippens.