Zondag is de grote dag voor de veldrijders, maar een dag eerder is het de beurt aan de junioren en de beloften (onder 23). Vooral bij de beloften heeft Nederland een aantal ijzers in het vuur. Maar er ligt concurrentie op de loer. CyclingStory maakte een voorbeschouwing.

Het parcours:
In 2005 werd het WK ook al in Sankt Wendel georganiseerd en het parcours van dit jaar is bijna identiek aan dat van destijds. De omloop van 2,8 kilometer is een combinatie van steile hellingen, afdalingen en snelle passages. Veertig procent van het parcours gaat bergop, 25% procent bergaf en 35% is vlak. In totaal moeten er 74 hoogtemeters overwonnen worden op een ronde dat voor 85% over onverhard terrein gaat. De conditie van de ondergrond is dit weekend vermoedelijk bevroren, al kan dat volgens kenners nog per dag veranderen. Afgaande op de afgelopen maanden zijn de volgende namen voor CyclingStory de grootste kanshebbers voor de wereldtitel.

De favorieten:
Lars van der Haar staat als topfavoriet aan de start. De 19-jarige Van der Haar kent een uitstekend seizoen. Naast de Europese titel wist de kleine Nederlander ook de wereldbeker te winnen. Oud-wereldkampioen bij de junioren Tijmen Eising en Mike Teunissen zijn de andere troeven voor Nederland. Al zal het voor hen lastig worden om echt mee te dingen naar de regenboogtrui. Het staat vast dat Van der Haar in de Nederlandse equipe met voorsprong de belangrijkste pion gaat zijn.

Op weg naar de titel zal hij wel moeten afrekenen met het Belgische blok. Met jongens als Vincent Baestaens, Wietse Bosmans en de in uitstekende vorm verkerende Joeri Adams hebben de zuiderburen zou drie potentiële wereldkampioenen in de gelederen. Ook Vinnie Braet mag niet uit het oog verloren worden. Verder zou ook de Fransman Matthieu Boulo een grote kanshebber zijn, maar een luchtweginfectie gooit roet in het eten. Het is nog maar de vraag in hoeverre Boulo zijn kansen vol kan verdedigen. Andere namen om in de gaten te houden: de Pool Marek Konwa, Irwin Gras (Frankrijk), Elia Silvestri (Italië) en thuisrijder Ole Quast.

*** Lars van der Haar
** Joeri Adams, Vincent Baestaens
* Matthieu Boulo, Marek Konwa en Wietse Bosmans

Het WK voor beloften is vanaf 13.35 uur live te volgen op de Belgische zender Één. Vanaf 14.00 brengt Radio Sporza ook flitsen vanuit Sankt Wendel. Sporza Radio is hier beluisteren.

Ook wij van CyclingStory zijn er vanaf minuut 1 bij. Follow ons op twitter via @cyclingstory

Ook @cyclocross een aanrader. Andre Meganck, producent van Sporza wielrennen, houdt je eveneens op de hoogte. Follow hiervoor @andremeganck.