Weer zilver. Voor de vierde keer op rij is Marianne Vos op het WK wielrennen tweede geworden. Dit keer was de Italiaanse Giorgia Bronzini haar in Geelong na een slijtageslag te snel en te slim af.

Tot 50 meter voor de finish verliep het WK voor Marianne Vos en de Nederlandse equipe nagenoeg perfect. Nederland had veelal de koers in hadden. Gevaarlijke ontsnapping werden dan ook onschadelijk gemaakt door de de Oranje dames. Zo verrichtte Chantal Blaak beulswerk door het gat met de vroege vluchtster Curi Mattis, die op dat moment de maximale voorsprong van 3 minuten had bereikt, nagenoeg te dichten. En blusten Annemiek van Vleuten en Loes Gunnewijk in de laatste ronden de nodige gevaarlijke ‘brandjes’.

Keer op keer rukten de sterkste dames in de koers zich op de beklimming los van het grof uitgedunde peloton, maar niemand raakte echt weg. Kanshebster Emma Pooley en de Italiaanse vrouwen Cantele en Guderzo probeerde het wel solo, maar lang hield die niet stand. Het was wachten tot de laatste ronde tot rensters erin slaagden een serieus gat te slaan met het ongeveer 35 man tellende peloton.

Op de top van het laatste klimmetje, op zo’n 6 kilometer van de streep, glipten de Britse Nicole Cooke en de Duitse Judith Arndt uit het groepje der favorieten. Met daarin onder andere ook Marianne Vos, Emma Pooley en Emma Johansson. De twee voorin sloegen direct de handen in een en pakten al gauw en voorsprong van 13 seconden. In het groepje daarachter werd er naar elkaar gekeken. Ook Marianne Vos zat redelijk gevangen, want haar helpsters konden door het vele opgeknapte werk het tempo in de laatste rondje niet meer bijbenen. Vos moest dus gokken dat anderen het gat gingen dichtrijden.

En die steun kwam uit onverwachte hoek. De rest van het peloton was inmiddels teruggekeerd en de Canadase Erinne Willock had zich vrijwel direct op kop gezet in dienst van haar kopvrouw Tara Whitten. Seconde voor seconden slonk de voorsprong van het duo aan kop. Met het ingaan van de laatste kilometer hadden de twee nog 8 seconden voorsprong op de groep. Een gelopen race zo leek het.

Maar doordat Arndt en Cooke elkaar op het laatste recht en nog oplopende rechte eind gingen beloeren kwam de achtervolgende groep toch met rasse schreden dichterbij. Op 300 meter van de finish zette Marianne Vos haar sprint in. Ze geraakte tot op het wiel van Cooke en Arndt, ging daar direct overheen en leek op weg naar de wereldtitel. Maar in haar wiel zaten ook nog ene Giorgia Bronzini (derde op het WK van 2007) en de Zweedse Emma Johansson.

Vos gooide bij de laatstgenoemde de deur dicht, maar de Italiaanse zag nog een gaatje en kwam op 50 meter van de finish nog met sneltreinvaart voorbij. Bronzini had zich de gehele koers verstopt, maar stond er toen de prijzen verdeeld ging worden. Tot grote ontgoocheling van Marianne Vos, die voor de vierde keer op rij genoegen moet nemen met de zilveren medaille. Johansson diende bij de jury nog een protest in tegen de Nederlandse, maar kreeg nul op het rekest. Zo bleef de top-3 zoals die was: 1. Bronzini, 2. Vos, 3. Johansson.

Marianne Vos baalt als een stekker van alweer een tweede plaats. (Foto: © Riccardo Scanferla)

1Giorgia BronziniItaliëin 3u 32' 01''
2Marianne VosNederlandz.t.
3Emma JohanssonZwedenz.t.
4Nicole CookeGroot-Brittaniëz.t.
5Judith ArndtDuitslandz.t.
6Grace VerbekeBelgië+3'
7Trixi WorrackDuitslandz.t.
8Rasa LeleivyteLitouwenz.t.
9Elizabeth ArmitsteadGroot-Brittaniëz.t.
10Carla SwartZuid-Afrikaz.t.
25Annemiek van VleutenNederland+1'42''
27Regina BruinsNederlandz.t.
31Loes GunnewijkNederlandz.t.
32Noortje TabakNederlandz.t.

Opgaven: Chantal Blaak, Adrie Visser en Kirsten Wild.