Het parcours hebben we al uitgebreid behandeld. Als verdere voorbeschouwing op het WK wielrennen bij de Elite-mannen stelt Cycling Story een lijstje op met de favorieten. Wie maken volgens ons kans op de wereldtitel?

Vannacht staat er één man aan de start die in de Vuelta enorm veel indruk heeft gemaakt en voor mij zonder twijfel de uitgesproken topfavoriet is: Philippe Gilbert. Het parcours is nagenoeg perfect voor hem en hij heeft al vaker bewezen goed met de druk om te gaan. Daarnaast beschikt de Belg over een sterk team en hij kan zijn kansen spreiden. Met zijn kwaliteiten, waaronder zijn explosiviteit, kan Gilbert op de laatste klim besluiten solo te gaan. Maar op deze oplopende aankomst is Phil ook zeker niet kansloos met een klein groepje of een flink uitgedund peloton.

De Belg Philippe Gilbert is de te kloppen man op het aanstaande WK in Geelong. (Foto: Sporza.be)

Filippo Pozzato en Oscar Freire
Maar voor de zeer begeerde regenboogtrui zijn er kapers op de kust. Twee namen worden ook door vele kenners genoemd als kanshebber voor de wereldtitel. En dat is niets voor niets. Filippo Pozzato, de kopman bij de Italianen, is net als Gilbert een meer dan uitstekend eendagsrenner, iemand die op de goede momenten kan pieken. Pozzato is ook een zelfde type renner als Gilbert: explosief en beschikt daarnaast over een goed eindschot. Vorige week won ‘Pippo’ Pozzato de voorbereidingskoers op dit WK, met de vorm zit het dus ook wel snor.

Dat laatste is bij een andere favoriet een groot raadsel. Oscar Freire stapte in de voorbij Vuelta door diverse kwaaltjes vroegtijdig af en kent dus niet de ideale voorbereiding. Maar in het peloton heerst er wat twijfel over de conditie van de Spanjaard. Menig renner denkt dat de Spanjaard gewoon verstoppertje speelt en zich slechter doet overkomen dan dat hij werkelijk is.

En die twijfel is begrijpbaar, want juist op de momenten dat je Freire niet verwacht staat hij er. Iets dat bij hem immers wel vaker is voor gekomen op de Wereldkampioenschappen. Zijn drie wereldtitels en Freire’s staat van dienst boezemt de concurrentie angst in en maakt hen voor Oscarito bedachtzaam. Als Freire kan aanklampen en met een redelijk grote groep (20-40 man) naar de streep kan gaan dan kan het record van vier wereldtitels wel eens gerealiseerd gaan worden.

Gaat Oscar Freire deze nacht/ochtend historie schrijven? (Foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

Alexander Kolobnev, Fabian Cancellara en Peter Sagan
Drie renners op wie zeker gelet moet gaan worden. Allen om verschillende redenen. De Rus Kolobnev is een echte specialist als het WK’s aankomt. Hij doet die ene dag altijd mee op de prijzen, getuige zijn twee zilveren medailles (2007, 2009) en zijn vele ereplaatsen. Naam die je voor een WK altijd op kan schrijven!

Ik heb nog wel zo mijn twijfels over de Zwitser, omdat het parcours niet op zijn lijf geschreven is. Maar als een iemand na de laatste klim het de zes kilometer tot aan de streep solo vol kan houden is hij het wel. Misschien kan het vooruitzicht van de dubbel (tijdrit en wegrit) hem net dat beetje extra motivatie geven.

Tot slot Peter Sagan. Het Slowaakse talent dat dit jaar in menig koers (bv. Parijs-Nice en Tour of California) mensen deed verbazen is voor mij, ondanks zijn jonge leeftijd en weinig ervaring een kanshebber. Met zijn machtige eindspurt heeft hij op deze laatste rechte lijn zeker een kans. Als hij er dan tenminste nog bijzit.

Overige kanshebbers/outsiders
Op een WK moet je met diverse scenario’s rekening houden. Op dit parcours komen diverse type renners in aanmerking voor de winst. Zo zijn Samuel Sanchez, Björn Leukemans en Matti Breschel typische eendagsrenners met ook nog eens een goede ‘punch’ in de benen. Een sprint met een ‘pelotonnetje’ is in Geelong zeker niet uitgesloten. Sprinters met inhoud, types als Tyler Farrar en Thor Hushovd mogen dus hoop hebben. Of waarom niet een grote verrassing? Giovanni Visconti, Paul Martens en Matthew Goss zijn voor mij gevaarlijke outsiders. De Nederlanders? Het wordt afwachten wat voor rol zij zullen gaan spreken. Van de negen landgenoten ben ik vooral benieuwd naar Koos Moerenhout. Een ware kampioenschapsrenner die zijn loopbaan op een mooie manier zal willen afsluiten. Keep your eyes on him!

Koos Moerenhout zou wel eens voor een mega-stunt kunnen gaan zorgen. (Foto: © Laurens Alblas/Cyclingstory.nl)

***** Philippe Gilbert
**** Filippo Pozzato, Oscar Freire
*** Alexander Kolobnev, Fabian Cancellara, Peter Sagan
** Thor Hushovd, Tyler Farrar, Björn Leukemans, Matti Breschel
* Paul Martens, Koos Moerenhout, Giovanni Visconti, Samuel Sanchez, Matthew Goss

En dan zijn er nog wel enkele namen die ik op dit lijstje had willen zetten. Ik zet mijn geld op Gilbert. Jullie?

  • Felix wolbert

    2 oktober 2010 #1 Author

    Dat zijn zeker de favorieten maar onderschat ene Lars Boom zeker niet. Hij kan maar zo weer zo’n dag hebben (hoop doet leven). Daarnaast zou ik achter Peter Sagan vier sterren zetten.