De WK wielrennen in Geelong kennen een eerste winnaar. Het Amerikaanse supertalent Taylor Phinney legde vannacht bij de beloften de tijdrit over 31,8 kilometer als snelste af. Tom Dumoulin was met een goede zevende plaats de beste Nederlander.

De vroeg gestarte Australiër Luke Durbridge had een scherpe tijd neergezet en stond ook lang aan de leiding, maar Phinney wist toch onder zijn tijd te duiken. Het verschil was aan de streep miniem. De Amerikaan was slechts 1’90 seconden sneller dan de thuisrijder.

Phinney heeft zijn wereldtitel deels te danken aan het weer. Waar Durbridge zijn tijdrit op een nat wegdek moest afdekken, reed hij zijn rit tegen de klok op een droog parcours. Een zeer zwaar parcours, dat moet zeker gezegd worden. Bij alle tussentijden had Phinney een achterstand op de snel gestarte Australiër, maar door zijn tijdrit goed in te delen wist hij het tij nog net op tijd te keren.

De strijd om het brons ging tussen de Duitser Marcel Kittel en de Portugees Nelson Oliveira. Het duel werd uiteindelijk in het voordeel van de eerstgenoemde beslecht. Het verschil tussen Oliveira en Kittel, ex-wereldkampioen tijdrijden bij de junioren Kittel en volgend seizoen uitkomend voor Skil-Shimano, bedroeg maar drie seconden.

Zoals gezegd was Tom Dumoulin met een zevende plaats de beste Nederlander. Onze andere landgenoot Martijn Keizer deed het met een zevenentwintigste plaats een stuk minder. Ook onze zuiderburen waren met twee renners van de partij. Arthur Vanoverberghe en Guillaume van Keirsbulck eindigden respectievelijk op plek 13 en 34.

De wegrit bij de beloften vindt vrijdag plaats.

Het podium van het WK Tijdrijden voor beloften. Vlnr: Luke Durbridge (zilver), wereldkampioen Taylor Phinney en Marcel Kittel (brons).

De uitslag:

1Taylor PhinneyVerenigde Staten31,8 km in 42'50''
2Luke DurbridgeAustraliëop 1'
3Marcel KittelDuitsland+24'
4Nelson OliveiraPortugal+27'
5Rohan DennisAustralië+46'
6Matteo MamminiItalië+49'
7Tom DumoulinNederland+1'06''
8Jesus Lopez HerradaSpanje+1'18''
9Andrei KrasilnikauWit-Rusland+1'35''
10Geoffrey SoupeFrankrijk+1'38''
14Arthur VanoverbergheBelgië+2'13''
27Martijn KeizerNederland+3'09''
34Guillaume van KeirsbulckBelgië+4'05''