Het parcours hebben we al uitgebreid behandeld. Als verdere voorbeschouwing op het WK tijdrijden bij de Elite-mannen stelt Cycling Story een lijstje op met de favorieten. Wie maken volgens ons kans op de wereldtitel?

Bovenaan ons lijstje staat drievoudig wereldkampioen en tijdritspecialist pur sang: Fabian Cancellara. Ditmaal zal het record van vier wereldtitels in het tijdrijden de drijfveer voor Spartacus zijn. Al heeft de renner zelf ook toegegeven dat hij niet echt 100% gemotiveerd is. Maar als de Zwitser eenmaal aan de start staat wil hij winnen en wordt hij direct tot topfavoriet gebombardeerd. Voor ons is Cancellara dat ook, al zal het dit jaar niet met speels gemak gaan.

Tony Martin en Tejay van Garderen
Zijn grootste uitdager voor dit WK is vermoedelijk Tony Martin. De Duitser won dit seizoen onder andere de tijdritten in de Tour of California, de Ronde van Zwitserland en heeft van dit WK tijdrijden een echt doel gemaakt. Op papier zou dit parcours hem ook beter moeten liggen dan zijn grootste concurrent. Maar hoe is het met de vorm van de jonge Duitser?

Dan een neo-prof van wie wij morgen veel verwachten: Tejay van Garderen. Voor sommigen of zelfs velen misschien een verassing in dit rijtje. De jonge Amerikaan, opgeleid bij de Rabobank Continental-ploeg, heeft al meerdere malen laten zien een goede tijdrit in de benen te hebben. Een heuvelachtig parcours zou hem bovendien ook moeten liggen. Maar kan hij het ook in een lange tijdrit als deze en op dít podium tonen? Deze jongen van Team HTC-Columbia zal wel eens voor een grote verrassing kunnen zorgen.

Richie Porte, Gustav Erik Larsson en Koos Moerenhout
Een wedstrijd in eigen land haalt bijzondere krachten naar boven, je kan dat altijd net iets meer dan anders. Richie Porte is er vanzelfsprekend op gebrand een superprestatie neer te zetten. En daar heeft hij ook de tijdritcapaciteiten voor. Het thuisvoordeel en zijn uitgebreide parcourskennis moet deze Australiër zeer ver brengen. Over Gustav Erik Larsson valt weinig te zeggen. De Zweed van de Saxo-ploeg is al enkele jaren een vaste waarde op grote kampioenschappen, getuige zijn tweede plaatsen op de Spelen in Peking (2008) en het WK van vorig jaar. We kunnen hem dus gerust weer opschrijven!

En dan ónze hoop op een medaille sinds Stef Clement in 2007: Koos Moerenhout. De ervaren Moerenhout heeft dit seizoen laten zien nog lang niet versleten te zijn. In het tijdrijden heeft hij de laatste jaren zelfs nog veel progressie weten te boeken en daarom start hij met veel ambitie. Hij mikt op een top-10 klassering, maar stiekem kijkt hij toch met een schuin oog naar het podium als een soort afscheidscadeau. Ik acht het gezien het parcours en zijn motivatie zeker niet onmogelijk!

Overige namen
Dan blijft er nog een rijtje over met namen die we ook in de gaten moeten houden: Een gemotiveerde David Millar, de andere Australiër Michael Rogers, Luis Léon Sanchez en Peter Velits! Dames en heren, let op de verrassing van de afgelopen Vuelta. De nummer 3 van het klassement won ook nog de grote tijdrit over 46 kilometer, een WK-afstand. Het parcours is nu totaal anders, maar dit parcours lijkt voor Velits nog beter geschikt. Hij kan met Van Garderen de suprise van dit WK tijdrijden worden. Over de tweede Nederlander, Jos van Emden: dit parcours is vermoedelijk te lastig voor hem en dus zou een top-20 plek al mooi zijn.

We gaan het zien!

***** Fabian Cancellara
**** Tony Martin, Tejay van Garderen
*** Richie Porte, Gustav Erik Larsson, Koos Moerenhout
** Peter Velits, Michael Rogers, David Millar, Luis León Sánchez
* Sylvain Chavanel, Janez Brajkovic, Dominique Cornu, Konstantin Siutsou, Vladimir Gusev