Morgenochtend begint het WK in Geelong met de tijdritten voor de beloften en de vrouwen. De elite-mannen zijn een dag later (donderdag) aan de beurt. Cycling Story dook in de geschiedenisboeken en zocht uit hoeveel wereldkampioenen en mediallewinnaars Nederland in het tijdrijden kent.

Beloften

De tijdrit voor beloften stond in 1996 voor het eerst op het programma. In het Zwitserse Lugano had de Italiaan Luca Sironi de primeur. Later zouden toekomstige toppers als Thor Hushovd (Valkenburg-1998) en Janez Brajkovic (Verona-2004) dat voorbeeld volgen.

Nederland kent maar één wereldkampioen in deze discipline bij de beloften, en wel Lars Boom. Het multi-talent uit het Brabantse Vlijmen legde drie jaar geleden in het Duitse Stuttgart de 38,1 kilometer als snelste af. Mikhail Ignatiev, de Rus die tegenwoordig voor Katusha rijdt, pakte op 9 seconden van Boom het zilver. Het brons ging naar de Fransman Jérôme Coppel, die 45 seconden op Boom moest toegeven.

Twee andere Nederlanders pakten nog wel een medaille. In het Canadese Hamilton (2003) won de inmiddels al gestopte Niels Scheuneman een zilveren medaille. Het talent dat de verwachtingen nooit wist in te lossen kwam 18 seconden tekort op Markus Fothen uit Duitsland. Een jaar later evenaarde Thomas Dekker deze prestatie. Zoals gezegd pakte de Sloveen Janez Brajkovic het goud, Dekker strandde op 19 seconden. Kan Tom Dumoulin of Martijn Keizer ons land een vierde plak bezorgen?

Lars Boom werd in 2007 wereldkampioen tijdrijden bij de beloften.

Vrouwen

Ook bij de vrouwen beschikt Nederland niet over een al te lange erelijst. In de 16 voorgaande edities wist Nederland twee medailles te behalen , maar wel allebei van goud. Behaald door de vrouw die jaren hét wielergezicht bij de dames was: Leontien Zijlaard-van Moorsel.

In 1998 behaalde ze voor eigen volk in Valkenburg haar eerste titel. Al was het nipt, want de Russin Zabirova eindigde in dezelfde tijd. Hanka Kupfernagel, de nummer drie van die dag, kwam ook enkel twee seconden tekort op Van Moorsel. Een jaar later was het opnieuw prijs. In Verona legde ze de 25,8 kilometer net iets sneller af dan de Australische Anna Wilson. Sindsdien was er geen Nederlands succes meer te noteren bij de tijdrit voor vrouwen.

Na het afzeggen van Marianne Vos is alle hoop gevestigd op Regina Bruins. Kan zij morgen misschien voor een verrassing zorgen?

Leontien van Moorsel was een ware tijdritspecialiste. Ze won twee wereldtitels en tweemaal Olympisch Goud.

Elite-mannen

Bij de mannen is de score helemaal niet om over naar huis te schrijven. Net als bij de vrouwen stond de tijdrit voor elite-mannen pas in 1994 voor het eerst op het programma. De Brit Chris Boardman was de eerste winnaar, waarna ook grote namen als Miguel Indurain, Jan Ullrich (2x) en Fabian Cancellara (3x) deze titel op hun palmares zouden zetten. Nog geen enkele Nederlander kan hier over meepraten.

Nederlander pakte in die 16 edities welgeteld 1 medaille. In 2007 pakte Stef Clement op het lastige parcours van Stuttgart tot ieders verbazing de bronzen medaille achter Fabian Cancellara en László Bodrogi. Daarna was de zevende plaats van Koos Moerenhout vorig jaar de beste klassering.

Wat zou het mooi zijn, mocht hij in de slotfase van zijn carrière nog een WK-medialle winnen. En hoe ver kan nationaal kampioen Jos van Emden in dit veld komen. We wachten het rustig voor de buis af!

Stef Clement pakte op het WK in Stuttgart (2007) tot ieders verbazing de bronzen medaille. (Foto: © Reuters/Wolfgang Rattay)