In de eerste twee delen over de Belgische selectie kwamen kopman Philippe Gilbert en ‘nummer 2’ Bjorn Leukemans aan bod. Nu is het de beurt aan Greg van Avermaet en de andere knechten.

Greg van Avermaet
Van Avermaet wordt door vele Belgen gezien als de derde man achter Gilbert en Leukemans. Van hem wordt verwacht dat hij tot diep in de finale mee kan gaan. Maar de vraag is of hij dat ook kan? Ik heb zo mijn twijfels. Als de echte toppers flink gaan aanzetten moet ik nog maar zien of hij meekan.

‘Avi’ moet in de grote en lange koersen (ruim 200 kilometer) vaak passen als de prijzen verdeeld gaan worden. Van Avermaet is een veelbelovende renner, maar hij heeft die laatste stap nog steeds niet kunnen zetten. Hij is wat blijven steken in zijn ontwikkeling en misschien is dat wel de reden dat hij Omega Pharma-Lotto voor BMC verruild. Dit seizoen heeft hij immers nog geen koers gewonnen en zijn er ook weinig noemenswaardige uitslagen te noteren.

Van Avermaet reed dan wel weer een goede Vuelta, met vier top-10 klasseringen. De laatste jaren is gebleken dat wie goed uit de Vuelta komt, ook goed is op het WK. Misschien gaat deze regel ook op voor van Avermaet. Ik zie hem in Geelong wel op het voorste toneel verschijnen, maar enkel om mee te gaan in gevaarlijke ontsnappingen. Voor Gilbert zal hij een goede hulp zijn, maar ik zie hem zelf geen superuitslag rijden. In Stuttgart (2007) was hij 63e , in Varese (2008) 17e en in Mendrisio (2009) 44e. Wat wordt het in Geelong? Top-20 misschien?

De overige hulpen van Gilbert
Van Avermaet is niet de enige ploeggenoot die de Belgische kopman ter ondersteuning heeft meegekregen. Ook Jan Bakelants, Leif Hoste, Jürgen Roelandts en Mario Aerts zijn namens Omega Pharma-Lotto van de partij. Bjorn Leukemans (Vacansoleil), Kevin de Weert (Quick-Step) en Frederik Willems (Liquigas-Doimo) completeren het negental van bondscoach Carlo Bomans.

Al bij al beschikt België dit jaar over een sterke selectie, een land dat de koers kan gaan dragen. Aangezien het WK zonder oortjes zal worden gereden wordt vooral de rol van routinier Mario Aerts belangrijk. In de koers zal hij zijn kennis, tactische bagage en ervaring moet gaan uitspelen. Althans, dat is volgens hemzelf de bedoeling.

Met Hoste, De Weert en Bakelants heeft Gilbert ook nog goede hulpen aan boord. Misschien dat één van hem nog voor een verrassing kan zorgen, door boven zichzelf uit te stijgen en zondag lang mee kunnen gaan. Jan Bakelants, de ‘Benjamin’ van de selectie, liet in dienst van Gilbert wat leuke dingen zien in de Vuelta. Ik verwacht nog wel het één en ander van dit Belgische talent.

Blijven over: Jürgen Roelandts en Frederik Willems. Waarschijnlijk de waterdragers, maar zeker geen koekenbakkers. Zij zullen met name in het eerste deel van de koers aan de bak moeten. Zorgen dat hun kopman de eerste 85 kilometer langs de kust goed doorkomt en op kop van het peloton de koers controleren. En hopelijk voor hun kan ‘Phil’ het karwei afmaken.

Één voor allen en allen voor Gilbert!