Het WK Wielrennen in Geelong komt steeds dichterbij. Voor Cycling Story hoog tijd om een paar selecties tegen het licht te houden en door te lichten. We behandelen de kopman, de superknechten en de waterdragers. Deel 1: België – de kopman.

Philippe Gilbert
De Belgen hebben met Philippe Gilbert dit jaar de topfavoriet in de gelederen. Vanaf minuut één stonden alle neuzen in dezelfde richting: op 3 oktober wordt er voor Phil gereden. Met het parcours, de vorm van Gilbert en de afwezigheid van Tom Boonen in beschouwing genomen, niet meer dan logisch. In de voorbij Ronde van Spanje liet de Waal zijn benen spreken door met groots machtsvertoon twee ritten te winnen. Met de vorm zit het dus wel goed.

Het blijft echter afwachten hoe Gilbert met de druk om zal springen. Van alle kanten wordt hij zeer nadrukkelijk als de te kloppen man naar voren geschoven. Alle ogen zullen op hen gericht zijn en eigenlijk kan Gilbert alleen nog maar verliezen. De renner van Omega Pharma-Lotto heeft echter meermaals bewezen ook onder druk goed te presteren. Zo won hij vorig seizoen de Ronde van Lombardije en dit jaar de Amstel Gold Race, koersen waarin hij als favoriet van start ging. Maar op het WK topfavoriet zijn is nog even iets anders. Kan hij de droom van vele landgenoten laten uitkomen?

De Belg Philippe Gilbert is de te kloppen op het aanstaande WK in Geelong. (Foto: Sporza.be)

Gilbert heeft dezelfde droom en heeft van dit WK zijn hoofddoel gemaakt. De vraag is echter: hoe gaat hij het ‘Down Under’ aanpakken? Ik vermoed dat de kopman der Belgen van eigen kracht uitgaat en dus z’n eigen race rijdt. Het ligt zeker niet in de lijn der verwachting dat hij zijn race op een van zijn concurrenten gaat afstemmen. Gilbert is gebaat bij een harde koers, zodat alleen de besten (en hopelijk voor hem geen sprinters) in de finale overblijven.

Mario Aerts, ook geselecteerd, is inmiddels in Geelong en heeft vandaag voor het eerst het parcours gereden beaamde dit en zei tegenover Sporza: ”Het is een mooi parcours en toch wel lastig. Behalve langs de kust is het nooit echt vlak en de eerste klim is langer dan verwacht.” Aerts vervolgde: ”Als het een lastige wedstrijd wordt, dan is het ideaal voor Gilbert. Wij zullen de koers dus hard moeten maken.”

Mario Aerts: ''We zullen de koers hard moeten maken.'' (Foto: Sporza.be)

Het ideale scenario voor Gilbert zou zoals gezegd zijn om met een klein groepje aan de aankomst te verschijnen. De finishstrook loopt lichtjes bergop, iets wat de explosieve en zeker niet trage Gilbert met zo’n select groepje veel kans geeft. Maar om het zover te laten komen moet Gilbert eerst wat mensen overboord gooien. Dat de Belg wat gaat doen staat vast, maar wanneer zal hij zijn kaarten op tafel leggen?

Hoe dan ook, zie deze man er maar eens af te rijden in Geelong. Je mag wel van erg goede huize komen wil je daarin slagen. Voor mij is en blijft hij de gedoodverfde favoriet voor de wereldtitel.