San Martín de Valdeiglesias – Bola del Mundo 172,1km

Er moet wel iets onverwachts gebeuren wil de Italiaan Vincenzo Nibali niet de winnaar worden van de 75e Ronde van Spanje. Na de tijdrit stond vast dat de beslissing in deze laatste bergetappe zou vallen. De strijd ging enkel nog tussen de Italiaan Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) en de Spanjaard Ezequiel Mosquera (Xacobeo-Galicia), die vijftig seconden goed moest zien te maken.

Het was al snel duidelijk dat Mosquera en zijn ploeg er nog in geloofden. Op de lange Bola del Mundo (een klim van ruim 21 kilometer) namen de knechten van Mosquera al snel het heft in handen. Nibali zat al die tijd rustig in het wiel van zijn naaste belager. Op iets meer dan 4 kilometer van de finish gaf de nummer twee in het klassement er de eerste snok aan. Nibali kon met moeite weer aanhaken. Pas bij de derde poging slaagde Mosquera erin om Nibali van zich af te schudden.

De laatste kilometers waren extreem steil, iets dat in het voordeel leek van de Spanjaard. Mosquera sprokkelde de seconden bijeen, maar meer dan 18 seconden kreeg hij niet van Nibali. Want zodra het weer iets vlakker werd kon die weer wat tijd terugpakken. In de laatste meters kwam de Italiaan nog zelfs terug op het wiel van de Spanjaard, maar die liet zich de ritzege niet meer afsnoepen. Mosquera had er alles aan gedaan, maar de taaie Nibali brak niet.

Nibali, voor wie het de eerste winst in een grote ronde wordt, is een verdiende winnaar. Mosquera is een mooie nummer twee. Het podium wordt gecomplenteerd door de talentvolle Slowaak Peter Velits, die toch enigszins verrassend als derde eindigt.

Rituitslag

1Ezequiel Mosquera (Spa)Xacobeo-Galicia4u 45' 28''
2Vincenzo Nibali (Ita)Liquigas-Doimo+1'
3Joaquim Rodriguez (Spa)Team Katusha+23'
4Frank Schleck (Lux)Team Saxo Bank+35'
5Xavier Tondo (Spa)Cervélo Test Team+39'
6Nicolas Roche (Ier)Ag2r-La Mondiale+42'
7Mikel Nieve (Spa)Euskaltel-Euskadi+50'
111Niki Terpstra (Ned)Team Milram+24'20''

Algemeen Klassement

1Vincenzo Nibali (Ita)Liquigas-Doimo85u 16' 05''
2Ezequiel Mosquera (Spa)Xacobeo-Galicia+41'
3Peter Velits (Slw)Team HTC-Columbia+3'02''
4Joaquim Rodriguez (Spa)Team Katusha+4'20"
5Frank Schleck (Lux)Team Saxo Bank+4'43''
6Xavier Tondo (Spa)Cervélo Test Team+4'52''
7Nicolas Roche (Ier)Ag2r-La Mondiale+5'03''
95Niki Terpstra (Ned)Team Milram+2u 41' 13"