WK Wielrennen 2010 – Het parcours

Achtergronden Laatst bijgewerkt 15 september 2011 17:28 Tim van Dijk

Nog 18 nachtjes slapen en dan staat de wegrit voor het Wereldkampioenschap in Geelong (Australië) eindelijk op het programma. Om het wachten wat te veraangenamen zal het team van Cycling Story zich de komende periode al uitgebreid gaan bezighouden met het WK. Alles komt aan bod: van de teams en de favorieten tot aan terugblikken op het verleden. Maar eerst nemen we een ander essentieel punt onder de loep: het parcours.

Anders als de voorgaande jaren bestaat de wegrit niet enkel uit de standaard plaatselijke rondjes. Geelong deelt de organisatie voor een klein gedeelte met Melbourne. Deze samenwerking houdt feitelijk enkel in dat de wegrit bij de mannen van start gaat in deze staat om vervolgens na 85 kilometer het parcours van Geelong op te draaien. En dat stukje Melbourne-Geelong blijkt nog best eens een rol te kunnen gaan spelen.

Carlo Bomans, de Belgische bondscoach, liet gisteren bij de bekendmaking van zijn selectie weten de 85 kilometer te vrezen. Bomans: ”Volgens onze informanten zijn er slechts twee mogelijkheden: ofwel de hele tijd wind op kop ofwel de hele tijd zijwind uit de oceaan. Ik vrees voor waaiers. Daarom hebben regen en wind een rol gespeeld in het samenstellen van mijn ploeg.”

De eerste 85 kilometer voert de renners van Melbourne naar Geelong.

Maar de beslissing gaat natuurlijk vallen in de straten van Geelong gedurende één van de elf plaatselijke ronden van 15,9 kilomter. De organisatie hoopt natuurlijk dat de klimmetjes uiteindelijk als scherprechters gaan dienen. De meningen over de zwaarte van deze heuvels en het parcours in het algemeen zijn verdeeld, maar op de WK’s blijven na ruim 200 kilometer koers toch vaak de sterkste renners over. Het blijft maar zeer de vraag of sprinters (met inhoud) hier een rol van betekenis kunnen gaan spelen.

De elite-mannen rijden in totaal 11 plaatselijke rondes in Geelong, de beloften en vrouwen respectievelijk tien en acht.

Het profiel van het parcours door hartje Geelong.

Wat opvalt is dat het in de laatste kilometer nog aardig bergop loopt. Wanneer er een groep om de zege gaat sprinten komt het erop aan wie nog de meeste ‘punch’ en power in zijn benen heeft zitten. Het is niet gezegd dat de snelste ook als eerste de finishlijn zal passeren. Na het parcours nu te hebben bestudeerd geloof ik niet dat het op een massasprint gaat uitdraaien. Daar is het parcours naar mijn mening te lastig voor. Pure sprinters als Mark Cavendish en Tyler zullen nog een jaartje moeten wachten om mee te dingen naar de regenboogtrui. Wat denken jullie?