Peñafiel – Peñafiel 46,0km (Individuele tijdrit)

De enige individuele tijdrit in deze Vuelta, gewonnen door de jonge Slowaak Peter Velits, heeft de zaken betreffende de eindwinst flink door elkaar geschud. In de tijdrit over 46 kilometer bleek de renner van Team HTC-Columbia net iets sneller dan Rabo-kopman Denis Menchov. De nog niet in topvorm verkerende Fabian Cancellara eindigde op de derde plaats.

Maar het was vooral uitkijken naar de strijd om de eerste plaats in het klassement. Kon Joaquim Rodriguez boven zichzelf uitstijgen en leider blijven? Het antwoord was nee. De Spanjaard maakte zijn reputatie als niet-tijdrijder meer dan waar. Hij verloor ruim vier minuten op Vincenzo Nibali en zakte zelfs naar plaats vijf. Nibali reed voor zijn doen geen goede tijdrit, reed onderweg nog lek, maar werd wordt toch weer leider in het algemeen klassement.

Ezequiel Mosquera, voor de tijdrit de nummer drie in het klassement, wist de schade op de Italiaan te beperken en doet nog mee op de eindzege. Die strijd lijkt zich enkel tussen hen twee te beperken, al mag Peter Velits (derde op 2’00”) nog niet als volledig kansloos worden beschouwd. Alles komt nu aan op de voorlaatste etappe en de nog enige resterende bergrit. Zaterdag ligt de finish immers op de Bola del Mundo, een lange klim van 21,6 kilometer met een gemiddelde 6,2%. Wordt het Nibali, Mosquera of toch een verrassende derde?

Rituitslag

1Peter Velits (Slw)Team HTC-Columbia52'43"
2Denis Menchov (Rus)Rabobank+12'
3Fabian Cancellara (Zwi)Team Saxo Bank+37'
4Gustav Erik Larsson (Zwe)Team Saxo Bank+50'
5Luis-León Sánchez (Spa)Caisse d'Epargne+1'03"
6Leif Hoste (Bel)Omega Pharma-Lotto+1'07"
7David Zabriskie (Vst)Garmin-Transitions+1'10"
40Sebastian Langeveld (Ned)Rabobank+3'36''

Algemeen Klassement

1Vincenzo Nibali (Ita)Liquigas-Doimo71u 19' 49''
2Ezequiel Mosquera (Spa)Xacobeo-Galicia+39'
3Peter Velits (Slw)Team HTC-Columbia+2'00''
4Frank Schleck (Lux)Team Saxo Bank+3'44''
5Joaquim Rodriguez (Spa)Team Katusha+3'45"
6Xavier Tondo (Spa)Cervélo Test Teamz.t.
7Thomas Danielson (Vst)Garmin-Transitions+3'55"
94Niki Terpstra (Ned)Team Milram+2u 16' 33"