Tarragona – Vilanova i la Geltrú 175,7km

Na de rustdag van gisteren mochten de renners er vandaag weer vol tegenaan. Na een moordend begintempo onstond er een kopgroep van 12 man, met daarbij: Philippe Gilbert, Greg van Avermaet, Christophe Le Mével en Laurens ten Dam!
Gilbert besefte dat hij een blok aan het been was en liet zich terugzakken, waardoor er nog 11 mannen vooraan overbleven.

Het was wachten tot de enige geregistreerde beklimming van de dag, de Alto der Rat Penat (1e cat.) tot er wat actie in de kopgroep te zien was. Javier Moreno opende de debatten, enkel Christophe Le Mével kon tot het wiel van de Spanjaard geraken. Vlak na de top (35 km. van de meta) konden Finetto, Zingle en Ten Dam ook aansluiten. Even later volgden nog eens vier renners dit voorbeeld.

Bij deze laatste groep zat ook een renner van Caisse d’Epargne, Imanol Erviti. Op ongeveer twintig kilometer van de finish besloot hij er in de afdaling vandoor te gaan. Hij wist zijn voorsprong uit te bouwen tot zelfs iets meer dan een halve minuut. De achtervolgers reden nog wel kop over kop, maar kwamen geen meter dichterbij. Tot aan de meet hield hij knap stand en finishte met uiteindelijk met een voorsprong van 37 seconden als eerste, waardoor zijn ploeg voor de tweede etappe op rij feest kan vieren.

De strijd om de tweede plaats werd beslist in het voordeel van de jonge Belg Romain Zingle, die de laatste kilometer nog wist weg te demarreren bij de andere zeven. Ten Dam sprong er nog wel achteraan, maar werd weer teruggepakt. Zingle bleef de rest nog ternauwernood voor. De andere Belg in de kopgroep, Greg van Avermaet, zorgde ervoor dat de Belgen terug kunnen kijken op een goede etappe. Laurens ten Dam bolde als negende over de finish en steeg zodoende naar plaats 29 (was 35) in het klassement.

Dat klassement kent na vandaag wel een nieuwe leider. Na 40 en 57 kilometer vond er een tussensprint plaats. De sluwe Joaquim Rodriguez wist tijdens de eerste sprint achter Mark Cavendish en Tyler Farrar de resterende twee seconden te grijpen. Aangezien hij al dezelfde tijd had als Anton, betekende dit dat hij de rode leiderstrui nu met 2′ van de Bask overneemt.

Rituitslag

1Imanol Erviti (Spa)Caisse d'Épargne5u 20' 51''
2Romain Zingle (Bel)Cofidis, le crédit par ligne+37'
3Greg van Avermaet (Bel)Omega Pharma-Lottoz.t.
4Mauro Finetto (Ita)Footon-Servettoz.t.
5Javier Moreno (Ita)Andalucía-CajaSurz.t.
6Anders Lund (Den)Team Saxo Bankz.t.
7Christophe Le Mével (Fra)La Française des Jeuxz.t.
9Laurens ten Dam (Ned)Rabobank +42'

Algemeen Klassement

1Joaquim Rodriguez (Spa)Team Katusha42u 11' 49''
2Igor Anton (Spa)Euskaltel-Euskadi+2'
3Vincenzo Nibali (Ita)Liquigas-Doimo+4'
4Xavier Tondo (Spa)Cervélo Test Team+44'
5Jean-Christophe Peraud (Fra)Omega Pharma-Lotto+54'
6Ruben Plaza (Spa)Caisse d'Epargne+1'17''
7Ezequiel Mosquera (Spa)Xacobeo-Galicia+1'20''
29Laurens ten Dam (Ned)Rabobank+5'45''