Málaga – Valdepeñas de Jaén 183,8km

Waar de aankomst van maandag deed denken aan de Cauberg, zo leek de aankomst van gisteren op de Muur van Hoei (bekend van de Waalse Pijl). Of misschien deed hij ons nog wel meer aan de gevreesde Muur van Montelupone, met stukken van meer dan 20%. Aangezien Joaquim Rodriguez tweemaal wist te winnen op de laatstgenoemde beklimming leek hij de topfavoriet voor de zege op de supersteile (max. 27%) helling van Valdepeñas de Jaen.

Maar dit was buiten zijn landgenoot Igor Anton gerekend. De Bask wachtte op het goede moment en plaatste enkele honderden meters voor de streep de beslissende versnelling. Achter hem kwam Vincenzo Nibali nog dichtbij, maar het was niet genoeg voor de dagzege. Philippe Gilbert wist bij de toppers aan te klampen en finishte op een knappe vijfde plaats. Hij behoudt zodoende ook de leiderstrui in het Algemeen Klassement. Laurens ten Dam maakte een flinke sprong in het klassement. Dankzij zijn goede zestiende plaats klom hij op naar plek 20 in de algehele rankschikking.

Rituitslag

1Igor Anton (Spa)Euskaltel-Euskadi5u 00' 29''
2Vincenzo Nibali (Ita)Liquigas-Doimo+1'
3Peter Velits (Slw)Team HTC-Columbiaz.t.
4Joaquim Rodriguez (Spa)Team Katushaz.t.
5Philippe Gilbert (Bel)Omega Pharma-Lotto+5'
6Tejay van Garderen (Vst)Team HTC-Columbia+8'
7Ezequiel Mosquiera (Spa)Xacobeo-Galicia+12'
16Laurens ten Dam (Ned)Rabobank+28'

Algemeen Klassement

1Philippe Gilbert (Bel)Omega Pharma-Lotto13u 56' 30''
2Igor Anton (Spa)Euskaltel-Euskadi+10'
3Joaquim Rodriguez (Spa)Team Katushaz.t.
4Vincenzo Nibali (Ita)Liquigas-Doimo+12'
5Peter Velits (Slw)Team HTC-Columbia+16'
6Tejay van Garderen (Vst)Team HTC-Columbia+29'
7Xavier Tondo (Spa)Cervélo Test Team+49'
20Laurens ten Dam (Ned)Rabobank+2'08''