Het heeft niet lang geduurd of de volgende koers waar Cycling Story bij aanwezig zou zijn stond alweer voor de deur. Deze week doet de Eneco Tour Nederland en het land van onze zuiderburen aan. Gisteren lag de finish bovenop de Grebbeberg in Rhenen. Aangezien het direct om de hoek bij Veenendaal ligt moest er wel een bezoek aan de aankomst worden gebracht.

Om kwart voor drie werd er koers richting Rhenen/Grebbeberg gezet. Via de parkeerplaats van de bussen arriveerden we (ik en gezelschap) op de toen al drukke finishzone. Gelukkig was er op vijftien meter na de streep nog plaats voor vier personen en dus besloten we daar plaats te nemen. Het was op dat moment nog wel even wachten voordat de renners voor de eerste keer voorbij zouden komen, er restte immers daarna nog een plaatselijk rondje van 20 kilometer, waarna men weer naar Rhenen zou terugkeren. Om het wachten wat te veraangenamen werden we door een dame opgevrolijkt met een petje van Eneco. De dag kon al niet meer stuk!

Een veel beter plekje dan dit konden we ons in Rhenen niet wensen. (foto: © Tim van Dijk/Cyclingstory.nl)

Tegen vieren passeerden de drie koplopers van de (Adriano Malori, Pavel Brutt en Albert Timmer) de streep. Iets meer dan een minuut later was het de beurt aan het peloton. Voor sommigen lag het tempo te hoog en moesten alle zeilen bijzetten om het laatste wiel te kunnen houden. Voor sommige knechten zat het werk er al op. Uitgepierd en kapotgereden kwamen ook zij boven. Dat Spanjaarden en Nederlandse wegen geen goed huwelijk is bezworen is algemeen bekend. Alberto Losado van Caisse d’Epargne bevestigde deze veronderstelling door moederziel alleen negen minuten achter de koplopers voorbij te komen. Je zag de Spanjaard zichzelf op dat moment ook afvragen wat hij hier in vredesnaam aan het doen was. De moraal bleek tot op het nulpunt te zijn gedaald, want niet veel later deelde speaker Cees Maas mee dat de renner was afgestapt. Einde van zijn Eneco Tour.

De verdwaalde Spanjaard Alberto Losado kwam 9 minuten na de koplopers voor het eerste aan de streep en zou later dan ook opgeven. (foto: © Tim van Dijk /Cyclingstory.nl)

Maar hiervoor waren wij niet naar Rhenen gekomen. We wilden natuurlijk actie zien! En met de sprint van een uitgedund peloton kwam die er uiteindelijk ook. Voor onze eigen ogen zagen dat Robbie McEwen met een stevige krachtsinspanning op het 700 meter lange klimmetje (a 5%) net iets sneller was dan de Argentijn Lucas Sébastian Haedo en zo de eerste rit van deze Eneco op zijn naam schreef. De oude veteraan was het blijkbaar nog niet verleerd.

Robbie McEwen was in het sprintje bergop de snelste van een uitgedund peloton. (foto: © Tim van Dijk/Cyclingstory.nl)

Net als vele andere bezoekers gingen we vervolgens terug naar de parkeerplaats, die vol stond met de bussen van de verschillende teams. Veel renners waren er op Kenny van Hummel, Koen de Kort en Jurgen van den Broeck, die ik zowaar tegen het lijf liep, na niet meer te zien. De mannen stonden, te zien aan het zeepsop dat van alle kant langs je heen stroomde, in de bus lekker te genieten van een welverdiende douche. Na hier en daar nog snel een ‘kiekje’ te hebben genomen keerden we na een leuke wielermiddag weer huiswaarts.

Na de koers liep ik ook nog Jurgen van den Broeck tegen het lijf. (foto: © Tim van Dijk/Cyclingstory.nl)