De 15e editie van de Vattenfall Cyclassics (voorheen HEW Cyclassics) is een prooi geworden voor de Amerikaan Tyler Farrar. Net als vorig jaar was de renner van Garmin-Transitions de snelste in de massasprint. Hierin bleef hij de Noor Edvald Boasson Hagen (Team Sky) en André Greipel (HTC-Columbia) nipt voor. Daarachter vertolkte Tom Leezer een uitermate belangrijke rol voor het Nederlandse wielrennen. Dankzij zijn knappe zevende plaats mag bondscoach Leo van Vliet nu negen renners selecteren voor het WK in Geelong.

Zoals verwacht liep de koers in de omgeving van Hamburg uit op een massasprint. Nikolai Trusov, Anthony Geslin, Gatis Smukulis, Sebastian Lang en de Nederlander Robin Chaigneau (Skil-Shimano) zorgden voor de ontsnapping van de dag. Zij gingen er al na 5 km vandoor en kregen maximaal 16 minuten voorsprong. De eerste drie wisten zich tijdens de tweede beklimming van de Waseberg los te maken van de andere medevluchters. Maar ook zij werden op 7 kilometer van de streep gegrepen door het jagende peloton. Daarachter hadden Filippo Pozzato, Philippe Gilbert en Peter Sagan op de laatste doorkomst van de Waseberg nog een klein gaatje weten te slaan, maar zij geraakten niet bij de 3 koplopers en werden weer opgeslokt.

In de slotkilometers probeerden o.a. Christian Knees en Martin Elmiger nog tegen beter weten in weg te geraken, maar dat was onbegonnen werk. Team Sky trok hierna de sprint aan voor Edvald Boasson Hagen, maar Tyler Farrar wist nog langszij te komen en voor de tweede maal op de rij de Vattenfall Cyclassics op zijn naam te schrijven.

Uitslag

1Tyler Farrar (Vst/Garmin-Transitions)5u 20' 35''
2
Edvald Boasson Hagen (Nor/Team Sky)z.t.
3André Greipel (Dui/Team HTC-Columbia)z.t.
4Alexander Kristoff (Nor/BMC Racing Team)z.t.
5Allan Davis (Aus/Astana)z.t.
6Daniele Bennati (Ita/Liquigas-Doimo)z.t.
7Tom Leezer(Ned/Rabobank)z.t.
8Enrique Mata (Spa/Footon-Servetto)z.t.
9Sébastian Hinault (Fra/La Française des Jeux)z.t.
10Marco Marcato (Ita/Vacansoleil)z.t.
20Roy Curvers (Ned/Skil-Shimano)z.t.
24Bram Tankink (Ned/Rabobank)z.t.