Na de Dutch Food Valley Classic van afgelopen vrijdag staat er vandaag weer een Pro-Tourwedstrijd op het programma: de Vattenfall Cyclassics in Hamburg. Deze koers die tot 2006 werd verreden onder de naam HEW Classics wordt dit jaar voor de 15e keer georganiseerd. Vorig jaar was de Amerikaan Tyler Farrar iedereen te snel af in de massasprint, de kans dat het weer uitloopt op een sprint lijkt ook ditmaal weer groot.

De Waseberg, het enige echte obstakel in de Vattenfall Cyclassics, wordt viermaal beklommen, maar bij de laatste doorkomst wacht de renners nog 16 kilometer. De Waseberg is zeer steil (15%), maar is te kort (700 meter) om echt grote verschillen te veroorzaken. Vaak breekt het peloton hier wel in kleine stukken en weten enkele renners wel weg te rijden, maar op de vlakke weg in Hamburg komt het meestal weer tot een hergroepering met een massaspurt als gevolg. De laatste keer dat het niet zover kwam was in 2007, toen Alessandro Ballan in de laatste kilometer uit het peloton wist weg te rijden en het pak toen nipt voor wist te blijven. Krijgen we een verrassing of wordt het een machtig duel tussen de rappe mannen?

Profiel Vattenfall Cyclassics

HTC-Columbia is een ploeg die er alles aan gaat doen om het veld bij elkaar te houden. Mark Cavendish mag dan wel niet aanwezig zijn, maar ze hebben altijd nog André Greipel in de gelederen. Na Cavendish is hij misschien wel de rapste man, maar hij krijgt weinig kansen om zich met de grote de aarden te meten, zo was hij bijvoorbeel niet geselecteerd voor de Tour. Maar dit is voor Greipel de uitgelezen kans om iedereen te laten zien dat hij wel degelijk een grote ‘meneer’ is.

Hij dient dan wel af te rekenen met mannen als Alessandro Petacchi en Edvald Boasson Hagen. Van Petacchi weten we niet hoe het met de huidige vorm staat, maar schrijf de winnaar van de groene trui in de Tour toch maar op. Van Edvald Boasson Hagen zijn we beter op de hoogte. Tijdens zijn overwinning in de Dutch Food Valley Classic zagen we met eigen ogen dat het met de sprintersbenen van de jonge Noor momenteel wel goed. Maar het startersveld in Hamburg is nog wel even van een andere categorie als Veenendaal. Boasson Hagen liet echter in de Tour al wel zien zich met de rest te kunnen meten. We zijn benieuwd….

Kan Edvald Boasson Hagen straks ook de grote kanonnen in de sprint verslaan? (foto: © Tim van Hengel/Cyclingstory.nl)

De renner van Sky moet dan nog wel zien af te rekenen met de laatste twee winnaars: Tyler Farrar en Robbie McEwen. Beide heren kenden tijdens de Tour de France veel pech. Zowel Farrar als McEwen lag regelmatig tegen de grond, en Farrar moest zelfs noodgedwongen opgeven. Het is dus maar afwachten hoe goed hij hiervan hersteld is. Andere mannen om mee rekening te houden zijn: Daniele Bennati, Gerald Ciolek, José Joaquin Rojas en Allan Davis daarbovenop zijn er ook nog de sprinters van de tweede rij.

Een enkeling heeft op de Waseberg of in de laatste kilometers misschien wel stoute plannen. Alessandro Ballan en Filippo Pozzato zijn renners die zo’n punch in de benen hebben, maar kunnen zij het jagende peloton tot aan de streep achter zich houden? Dat wordt even afwachten, want de finish is rond 16.30 uur gepland. Er staan vandaag 14 Nederlanders aan de start, maar de kans op een opvolger van Leon van Bon (1998) is redelijk nihil. We kunnen enkel maar hopen op een mooie klassering van Tom Veelers, zodat we met z’n negenen naar het WK in Geelong mogen afreizen. Keep the fingers crossed!

***** André Greipel
**** Alessandro Petacchi, Edvald Boasson Hagen
*** Tyler Farrar, Robbie McEwen, Daniele Bennati
** Gerald Ciolek, José Joaquin Rojas, Allan Davis, Borut Bozic
* Gert Steegmans, Graeme Brown, Jürgen Roelandts, Alessandro Ballan, Filippo Pozzato