Één keer in het jaar is Veenendaal voor een dag het centrum van de wielersport. Gisteren was die dag weer aangebroken en Cycling Story maakte de hele dag van dichtbij mee. Van het tekenen en de start tot aan de ceremonie op het podium.

Voor mij begon de dag om 10.00 uur op de Markt van Veenendaal. Bij aankomst waren al aardig wat mensen op de been om de 158 renners te verwelkomen. Éen voor één arriveerden de renners op het podium bij good-old speaker Cees Maas om de startlijst te tekenen. Onder andere oud-winnaars Kenny van Hummel en Bobbie Traksel alsmede Niki Terpstra en Edvald Boason Hagen stopten nog even bij hem om een praatje te maken. Maas liet even doorschemeren de Noor als topfavoriet te zien voor de zege. Het Noorse talent antwoordde dat hij dit zijn periode van het seizoen moet gaan worden en gewoon z’n best te gaan doen en zien wat het resultaat gaat worden.

Edvald Boasson Hagen vlak voor de start van de DFVC. (foto: © Tim van Dijk/Cyclingstory.nl)

Nadat iedereen klaar was kon er gestart worden voor de 25e editie van de Dutch Food Valley Classic (tot 2006 Veenendaal-Veenendaal). De commissaris van de Koningin in de provincie had geflankeerd door Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper het voorrecht het startschot te mogen geven voor deze jubileumeditie. Nadat het het schot haperde was het bij de tweede maal wel in orde en konden de renners zich opmaken voor de 209,9 kilometers. Vervolgens ging ik met een groep wielerliefhebbers en vrienden van de Tour de Francereis 2009 en 2010 op weg naar de bussen om vooral even een blik te werpen om de bus van Team Sky. Wow! wat een luxe hebben die jongens toch! Nu snap ik waarom ze zo tegenvielen in de Tour.

Na een relaxte middagpauze en een paar heerlijke Vlaamse fritekes zetten we koers richting de Kerkewijk, de vaste finishplaats van deze koers. In de tussentijd was ook collega Tim van Hengel in Veenendaal gearriveerd en haalde ik samen met hem onze perskaarten op, iets wat wel enorm gaaf was. Cycling Story hoorde erbij! Tim vH besloot post te vatten op de streep en ik nam plaats op 50 meter. En zoals verwacht en door ons voorspelt kwam Edvald Boasson Hagen met enig gemak als eerste over de streep.

Daarna was het kwestie van over de omheining te gaan en ons wij het fotografenensamble te voegen om mooie plaatjes van de winnaars te schieten. Koos Moerenhout werd wegens zijn prachtige carriere door de organisatie nog even in het zonnetje gezet. Waarna het de beurt was aan de top-3 van de dag: Stefan van Dijk (Nationaal Team Holland), Kenny van Hummel (Skil-Shimano) en Edvald Boasson Hagen (Team Sky). Volgens het programma zouden deze drie ook nog op de persconferentie verschijnen, maar eenmaal daar bleek deze niet door te gaan.

De top drie van de 25e editie van de Dutch Food Valley Classic. (Foto: © Tim van Dijk/Cyclingstory.nl)

Toch was het wel even leuk om in de perszaal plaats te nemen om alvast op de site te kunnen plaatsen. Al was het maar om de taferelen in zo’n ruimte te ervaren te midden van het wielerjournaille. Hier en daar werd er onderling heel wat afgelachen. Al zouden de tv-mensen van TV Oost met minder plezier terugdenken aan de Veenendaalse perszaal. Tijdens het moment waren ze opeens van de stroom af en dreigde het item in de soep te lopen. De accu van de automatiseringsdienst bleek het malheur te zijn. En met geen reserve bij de hand was er sprake van een aardig groot probleem. De overige journalisten wreven het hen nog maar eens in met de tip altijd een tweede mee te nemen. Een gelach volgde. Gelukkig was er iemand die wel aan mogelijke pech gedacht en schonk die accu aan de jongens van Tv Oost. Maar helaas voor hen lag het probleem in de laptop, die eveneens door de automateringsdienst was verkregen. Een boos telefoontje volgde. Het onafgemaakte item werd verstuurd en de heren verlieten met een pesthumeur de zaal. Benieuwd hoe het is afgelopen….

Hiermee kwam er einde aan een gezellige en leuke koersdag!