Veenendaal maakt zich op voor de jubileumeditie van de Dutch Food Valley Classic (voorheen Veenendaal-Veenendaal) die morgen gaat plaatsvinden. In 1985 was Joop Zoetemelk de eerste winnaar van deze 1.HC eendagswedstrijd, die zijn 25-jarig bestaan viert. In die periode gingen onder ander Jean-Paul van Poppel (’89), Andrei Tchmil (’96), Steven de Jongh (’00 en ’01) en Tom Boonen (2006) met de zege aan de haal. Vorig jaar mocht ‘cultheld’ Kenny van Hummel de bloemen in ontvangst nemen. Destijds versloeg hij Graeme Brown en Steven de Jongh in een vaak onvermijdelijke massasprint.

De finish is zoals traditie gelegen aan de Kerkewijk, waar de laatste vier edities hier uitdraaien op een massasprint. De Posbank en Grebbeberg vormen de grootste obstakels gedurende de 209,9 kilometer. Om de koers wat aantrekkelijker te maken heeft de organisatie dit jaar besloten de dijk bij Wijk bij Duurstede wat verder in de slotfase te plaatsen. Het valt te bezien of dit het beeld van de afgelopen jaren kan doorbreken. Weer een massasprint of niet, tegen 16.30 uur kennen we de winnaar.

Om 11.30 uur zal het peloton, dat 158 renners groot zal zijn, vanaf de Markt in het centrum van Veenendaal gaan vertrekken. Zes Pro-Tour teams (Rabobank, Omega-Pharma Lotto, Quick-Step, Milram, Footon-Servetto en Team Sky) geven hierbij acte de présence. Met het oogpunt op de Vattenfall Cyclassics van zondag staan niet de beste renners van deze ploegen aan de start. Op de startlijst voor deze jubileumeditie zijn evenals eerdere edities maar weinig grote (internationale) namen te ontdekken.

Edvald Boasson Hagen is van alle deelnemers waarschijnlijk de renner met de meeste internationale allure. De talentvolle Noor maakt voor het eerst sinds de Tour weer zijn opwachting in een koers, maar geld voor velen als topfvavoriet voor de zege. Team Sky verschijnt met een zeer verdienstelijke ploeg in Veenendaal. Boasson Hagen kan op weg naar de zege rekenen op renners als Kurt-Asle Arvesen en Matthew Hayman.

De grootste concurrenten voor de renner van Team Sky zijn van Hollandse bodem: Kenny van Hummel en Theo Bos. De eerstgenoemde wil waarschijnlijk zijn titel verdedigen en Skil-Shimano zo weer een leuke zege bezorgen. Cervélo, de ploeg van Bos, is niet van de partij tijdens de DFVC. Zodoende komt Theo Bos aan de start samen met nog enkele andere renners (o.a. het naar Cervélo vertrekkende talent Tom Dumoulin), die samen het Nationaal Team Holland vormen. Maar ook zonder een fantastische ploeg om hem heen moet Bos zich kunnen mengen in een eventuele massasprint. En dan is de sterke Nederlander een geduchte klant voor de overwinning.

Verder is het opletten naar snelle mannen die in de gewone massasprint het af moeten leggen tegen de grote kanonnen en het dus van dit soort koersen moeten hebben. Hierbij moet gedacht worden aan jongens als Kenny Dehaes, Steven Caethoven, Sacha Modolo, Michael van Stayen en Robert Wagner. Rabobank heeft geen Brown en Freire in de gelederen en gokt misschien op Tom Leezer. Er is altijd nog een kans dat een kleine vluchtersgroep tot het eind standhoud, dit is immers meer dan eens in de historie van Veenendaal-Veenendaal voorgekomen. Misschien iets voor jongens als Niki Terpstra, Sebastiaan Langeveld en Tom Stamsneijder?

***** Edvald Boasson Hagen
**** Kenny van Hummel, Theo Bos
*** Kenny Dehaes, Robert Wagner, Sacha Modolo
** Michael van Stayen, Roger Kluge, Nikolas Maes, Steven Caethoven
* Manuel Belletti, Jure Kojcan, Tom Leezer, Niki Terpstra, Sebastiaan Langeveld

Voor mij als Veenendaler is dit een soort van ’thuiswedstrijd’ en dus is Cycling Story er uiteraard live bij!